Зимни добавки в Полша. Близо 900 лв. за отопление с нафта, 450 лв. – с дърва

Сеймът, долната камара на полския парламент, одобри законопроект, който предвижда еднократни субсидии за домакинствата, разчитащи на невъглищни горива за отопление, предаде специално за БТА полската агенция ПАП.

Законопроектът въвежда и специални субсидии за увеличените разходи за отопление на някои обществени институции и компенсации за топлофикационните дружества поради въвеждане на таван на тарифите.

Еднократните надбавки ще са от 3 000 злоти (636 EUR) за потребители на дървесни пелети, 2 000 злоти (424 EUR) за отопляващите с нафта, 1 000 злоти (212 EUR) за отопляващите на дърва и 500 злоти (106 EUR) за ползващите втечнен пропан-бутан ( LPG) потребители.

При кандидатстването за обезщетение домакинствата ще трябва да изберат само едно вид гориво за отопление, а подпомагането ще бъде ограничено до един адрес с цел предотвратяване на измами, предвижда приетият законопроект.

Съгласно приетия законопроект полските топлофикации ще могат да кандидатстват пред регулатора на енергийния пазар (URE) за одобрение на тарифи с държавни компенсации заради таван на цената на централното отопление за домакинствата и уязвимите получатели като училища и болници трябва да бъдат ограничени.

По-конкретно, средната цена на топлинната енергия ще бъде ограничена до 150,95 злоти (32 EUR)/гигаджаул за източници, захранвани с газ и мазут, и до 103,82 злоти (22 EUR)/гигаджаул за други източници.

Подкрепата за топлофикациите ще е в сила за целия отоплителен сезон – от октомври 2022 г. до април 2023 г.

Правителството оценява общата стойност на пакета с мерки за подпомагане на отоплението с невъглищни горива на 10 милиарда злоти (2,1 милиарда евро).

Сега законопроектът отива в Сената.

Четете още

Избор на редактора