Зъбите на дракона. Русия съживява укрепление от Втората световна

Руските сили се опитват да забавят танковете в Украйна , като изграждат „зъби на дракона“, вид укрепление, невиждано в бойни действия от Втората световна война .

Препятствията, бетонни блокове във формата на пирамиди, са построени във Великобритания по време на войната, когато страховете от нацистка инвазия нарастват.

Русия е започнала да изгражда отбранителни съоръжения около окупирания южен украински град Мариупол , съобщи Министерството на отбраната на Обединеното кралство в сряда.

„Зъбите на дракона вероятно са били монтирани между Мариупол и село Николске и от северен Мариупол до село Стари Крим“, се казва в съобщението.

Бетонните „зъби“ са вградени на поне един метър в земята, за да възпрепятстват опитите за изместването им.

Украинските танкове, които са проектирани основно през съветската епоха, могат да бъдат повредени, ако се опитат да преминат през блоковете.

Украинските танкове Т-64БМ Булат тежат 38 тона, което ги прави малко по-тежки от най-големия вариант на американските Шърмани, използвани през Втората световна война. Тогава американските превозни средства не успяха да преминат през зъбите на дракона.

През 90-те години на миналия век Южна Корея изгради плътни редици от бетонни блокове близо до Гоянг, сателитен град на столицата Сеул, с убеждението, че те могат да забавят танковете на Севера от съветската епоха.

Защитата не е предназначена да бъде напълно непроходима, а вместо това се използва за насочване на нападателите към засади и зони, където може да се концентрира артилерийски огън, казват експерти.

„Зъбите“ бяха основен проблем за Трета бронирана дивизия на САЩ, когато нейните танкове навлязоха в Западна Германия, пресичайки линията Зигфрид, която включваше бункери и драконови зъби.

Американският 23-ти брониран инженерен батальон успя да пропълзи напред и да постави експлозиви върху препятствията, но не и преди да бъде атакуван със силен картечен огън и минохвъргачки.

„Зъбите“ се оказаха ефективни за Германия, когато американските сили не можаха да намерят начин да заобиколят.

Четете още

Избор на редактора