Извадете чадърите, бури с бонус градушки

Чадърите отново ще са на мода през следващите дни. Днес над Западна и Централна България ще има мощна купесто-дъждовна облачност, краткотрайни валежи, гръмотевични бури с бонус – градушки. В отделни райони валежите ще са интензивни и значителни по количество. Ще духа умерен северозападен вятър и с него ще нахлува хладен въздух.

Температурите в западната половина от страната ще се понижат значително – ако в четвъртък и петък те се въртяха около 33-35 в София, то ще паднат до 25°.

В Източна България, където ще продължи да духа слаб до умерен вятър от изток-североизток, температурите ще останат по-високи, до 35°. Там валежи ще има само на отделни места и то по-слаби.

За ваканцуващите по Черноморието обаче времето ще е по-благосклонно – ще бъде предимно слънчево, над северните райони с временни увеличения на облачността. Там на отделни места ще превали, но слабо. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са между 28° и 32°, а на морето водата ще бъде идеална- 26°-27°. Вълнението – 1-2 бала.

Тези, които са в западните планински масиви обаче, да очакват облаци, интензивни краткотрайни валежи и гръмотевични бури. Над останалите планински райони ще преобладава слънчево време. Вятърът ще е умерен от юг-югоизток. Максималната температура на 1200 метра – около 20°, на 2000 метра – около 14°.

Дъждовно ще е времето и в началото на новата седмица в западните и централните райони от страната. Слънчевите лъчи ще „гледат“ на изток.

Четете още

Избор на редактора