Извънземни ли управляваха София досега

Забавно е как герберските активисти критикуват кмета Терзиев за работата на снегопочистващите фирми, все едно досега в София са управлявали извънземни и точно извънземните са сключили договори с тези фирми…

Мило и конструктивно искам да припомня, че Борисов се оправдаваше със Станишев от 2009 г. до 2013 г. А с Орешарски и до днес. Но това няма значение за герберските активисти. То и затова са герберски активисти.

Тъй като Денков и Терзиев не са Борисов и не се оправдават с предишното управление, нека все пак да използваме тежката ситуация и да отбележим идеи за промяна и реформи. Защото не всичко беше ок през последните 48 часа.

– Договорите с почистващите фирми в София трябва да се преразгледат. Не е ок една и съща техника да се използва за почистване на улиците от сняг и за извозване на битовия боклук от кофи и контейнери. Ако беше валяло още ден или два, София нямаше ли да затъне в боклук?

– Договорите с почистващите фирми по цялата страна, които са сключени от АПИ, трябва да се преразгледат. Ясно е защо.

– Договорите за цялата страна се сключват в София, но отговорност за почистването носят областните управители. Ако те нямат пълен контрол върху фирмите по места, как да се справят успешно?

– Топлофикация – години наред няма реформа. Колкото и техническите екипи да се трудят, за да оправят проблемите, без цялостно решение ситуацията ще продължи да се влошава. А времето за прословутите „профилактики“ ще се увеличава. В това време Софийска вода работеше безотказно. Цялата ситуация направи смешна политическата платформа на един загубил кандидат за кмет, искаща национализация и изгонване на стратегическите инвеститори.

– 112 – през годините има много критики за работата на националния оператор. Добре е да се направи информационна кампания какво може и какво не може да поеме той, за да няма неоправдани очаквания от страна на хората.

– Електроразпределителните дружества – старият проблем с паднали клони и дървета, които късат кабели. Може да им се препоръча повече профилактика на трасетата преди да дойде снежния сезон. Сами могат да докажат дали са стратегически инвеститори или просто колектори.

– Столичният инспекторат – беше ясно, че есента е прекалено топла, беше ясно, че идва сняг. Т.е. беше ясно каква може да е потенциалната заплаха. Инспекторатът трябваше по-рано да инспектира дали почистващите фирми са готови, дали дърветата са орязани, дали 112 работи, дали всички екипи за отстраняване са на място. Явно трябва цялостна реформа в тази структура.

– Повече комуникация – хората чакаха извънредните новини на медиите и включванията на кореспонденти от някои градове, за да получават информация. По принцип в кризисна ситуация се препоръчва Националният кризисен щаб да дава пресконференции на 4 часа, за да дава пълен доклад за всеки един район в страната, както и за общата ситуация.

И да, надявам се, че Столичният общински съвет ще заработи, за да може да има реални действия. Без повече да се обръща внимание на тези, които целенасочено блокират дейността му.


От Фейсбук профила на автора. Заглавието е на редакцията

Четете още

Избор на редактора