Израел се зарече да изтрие Хамас от лицето на земята

Израелският премиер Бенямин Нетаняху състави кризисно правителство, което ще ръководи войната с „Хамас“, а неговият министър на отбраната се зарече да изличи палестинската въоръжена групировка „от лицето на земята“ заради смъртоносното й нападение срещу Израел през уикенда, предаде Ройтерс.

В общо изявление Нетаняху и бившият министър на отбраната и лидер на центристката опозиционна партия Бени Ганц заявиха, че са се споразумели да сформират извънредно правителство, включващо тях двамата и настоящия министър на отбраната Йоав Галант.

По-късно Нетаняху каза в телевизионно изявление, че те са загърбили разногласията си, „тъй като на карта е заложена съдбата на държавата“.

„Сражаваме се с жесток враг, по-лош от ИДИЛ, каза Нетаняху, застанал редом с Ганц и Галант, сравнявайки нападението на „Хамас“ със зверските убийства, извършени от групировката „Ислямска държава“.

„Ще изтрием това нещо, наречено „Хамас“, ИДИЛ-Газа, от лицето на земята. То ще престане да съществува“, заяви Галант.

Сега е време да се обединим и да победим, каза бившият министър Ганц. „Има време за мир и време за война. Сега е време за война“, допълни той.

Докато воюва с „Хамас“ в Газа, кризисното правителство няма да приема никакви несвързани с извънредните му функции политики или закони, изтъкнаха в общото си изявление Нетаняху и Ганц.

На този етап не се очаква водачът на опозицията Яир Лапид да се присъедини към извънредното правителство.

Четете още

Избор на редактора