„Изчезнаха“ и дюните край Синеморец. Багерите палят двигатели

Голяма част от дюните при устието на река Велека в Синеморец са изпаднали от документацията за търга, с който трябва да се отдаде под наем плаж „Велека“ – един от най-красивите по нашето Черноморие.

За пропуска съобщиха от инициатива „Зелени закони“. Това е пореден пример как декар по декар тези защитени природни образувания изчезват от картите – първа стъпка към застрояването им.

В района на устието на Велека са картирани 52 декара дюни – от тях 22 са зараждащи се (ембрионални) и 30 декара бели. В документите за конкурса обаче са вписани само 3,5 декара бели дюни и 18 декара ембрионални.

Това означава, че фирмата, която ще стопанисва плажа, не знае къде е забранено да извършва дейности, увреждащи ценната дюнна растителност. Ограниченията важат за белите дюни, от които на хартия са останали само 1/10 от официално картираните, посочват природозащитниците.

Те изтъкват, че обърнатото съотношение също е заплашително, защото за ембрионалните дюни законовата защита е минимална.

Велека е поредната местност, за която „Зелени закони“ подава информация, че официалната карта на дюните се разминава с научните данни. Преди дни оттам предупредиха, че на плаж „Крапец-север“ около 450 декара дюни са отразени на картите като дюни, без да е отразен типът им, а само „дюни на плажа“.

Различните видове дюни обаче имат различна степен на защита и липсата на тази информация пречи образуванията при Крапец да се възползват от максималната степен на защита.

По-рано властите в Бургас посегнаха и на друг от великолепните ни плажове – Каваци. Там след две картирания с много различни резултати бе направено трето, при което 80% от дюните се оказаха земеделска земя.

Това идеално устройва плановете за строеж на поредния курорт, на които дюните пречат, а вече има и скандално решение на местната екоинспекция, че няма нужда от екологична оценка на въздействието на бъдещия обект. Това решение се оспорва от две природозащитни организации.

Четете още

Избор на редактора