Илон Мъск се готви да чипира човечеството. За негово добро

Технологичният гуру Илон Мъск няма граници за идеите си. Последната му ще възбуди доста хора. Особено любителите на чистия разум, както и антиваксърите, които смятат, че с ваксините някой им слага чип, за да ги контролира.

В главите на всички хора на планетата трябва да бъдат инсталирани специални чипове. Това е новата хрумка на собственика на SpaceX и Tesla. Концепцията си предприемачът развива в статия за китайското списание China Cyberspace, като разяснява, че не е зле човечеството да се възползва именно от продуктите на неговия му стартъп Neuralink.

Преводът на статията е публикуван от Ян Лиу, кореспондент на китайската държавна агенция Синхуа, в неговия блог. Цитира го БГНЕС.

„Neuralink се фокусира върху разработването на технологии за сливане между компютърните технологии и човешкия мозък чрез мозъчни чипове с размер на монета, подобни на преносими устройства като смартфони“, пише милиардерът. И уточнява, че чиповете на Nueralink се имплантират в мозъчната кора на потребителя.

Според Илон Мъск чипът ще помогне на хората с увреждания – възстановява двигателната функция на крайниците при хора с гръбначни травми и нарушения на нервната система. Също така ще даде възможност на парализирани хора да използват мозъка си за работа с компютри и смартфони.

Инженерът Мъск заключава, че технологиите на неговите компании Tesla, SpaceX и Neuralink заедно могат „да помогнат за постигането на по-добро бъдеще за човечеството“.

През април миналата година милиардерът иноватор се похвали с най-голямото постижение на компанията му Neuralink до този момент – успешен опит с маймуна с имплантиран в мозъка чип, която може да играе известна игра само със силата на мисълта си. Очаква се следващото клинично изпитание на чиповете да е върху хора.

Четете още

Избор на редактора