Акциите на Тесла се сринаха с над 12%

Книжата на „Тесла“ (Tesla) се сринаха с повече от 12 процента във вчерашната търговия на Уолстрийт, след като главният изпълнителен директор на американския производител Илон Мъск предупреди, че ръстът на продажбите на нови електромобили ще се забави тази година въпреки намаленията на цените. Новите цени вече намалиха маржовете на печалба на най-високо оценяваната автомобилна компания в света и подхраниха опасения сред инвеститорите, съобщи БТА, цитирайки Ройтерс.

Мъск заяви, че растежът ще бъде „забележимо по-нисък“, тъй като „Тесла“ се фокусира върху по-евтини електрически превозни средства от ново поколение, които да бъдат произведени в завода в Тексас през втората половина на 2025 г.

Той обаче предупреди, че увеличаването на производството на новия модел ще бъде предизвикателство, защото ще включва авангардни технологии,.

Акциите на „Тесла“ претърпяха най-рязката си загуба в рамките на ден от повече от година, като пазарната стойност на компанията намаля с 80 милиарда долара вчера и достигна около 580 милиарда долара. За месец пазарната капитализация на компанията спадна с около 210 милиарда долара.

Книжата на други производители на електромобили също се понижиха, като на Ривиън аутомотив“ (Rivian Automotive), „Лусид груп“ (Lucid Group) и „Фискър“ (Fisker) бяха надолу с между 4,7 и 8,8 на сто.

Пазарът на електромобили е изправен пред забавяне на търсенето от повече от година и намаленията на цените на „Тесла“ вероятно ще влошат натиска върху стартъпите и утвърдените марки като „Форд“ (Ford).

Четете още

Избор на редактора