Има ли измама на кметските избори в Пловдив през 2015 г.

Районна прокуратура-Пловдив се самосезира по публикации в медиите и разпореди проверка за тдвърденията на бивш председател на ОИК Пловдив Деница Чингарова за фалшифициране на резултатите от местните избори в града през 2015 г.

„Да се знае. Бях принудена със заплаха към децата ми, да фалшифицирам изборите в полза на Иван Тотев, Костадин Димитров и Димитър Колев! Въпросните същества никога не са печелили избори, защото  не го заслужават!!!“ – това написа в профила си във ФБ Деница Чингарова, която през 2015 година беше председател на общинската избирателна комисия на Пловдив.

На балотажа на местните избори Иван Тотев спечели слещу Славчо Атанасов с разлика от 1416 гласа. Потърсена за повече информация по публикацията си, Чингарова потвърди твърденията в поста си във фейсбук, но отказа да бъде записана.

„Това, което е написала Деница Чингарова във ФБ, не е изненада за никого“, каза в коментар на нейното „самопризнание“, че е фалшифицирала изборите през 2015 года Славчо Атанасов, който тогава загуби изборите от Иван Тотев. По думите му прокуратурата трябва веднага да се самосезира, защото тук става дума за престъплание.

След загубата през 2015 година съдът отказа иска на ВМРО за  касиране на изборите по искане на Патриотичния фронт, чийто кандидат беше Атанасов. И днес той твърди, че изборите са били фалшифицирани. Атанасов припомни, че през 2011 и през 2015 година Иван Тотев е печелел с по- малко гласове от броя на недействитените бюлетини. Недействителните бюлетини и как те работят бе тема на скандално видео от партийна сбирка на ГЕРБ през 2009 година, припомни още Славчо Атанасов.

Потърсен за коментар, бившият кмет на Пловдив и настоящ лидер на ГЕРБ в града Иван Тотев заяви, че ще съди Деница Чингарова за твърденията й за фалшификация на местиня вот.

„Не се притеснявам да бъда изправена пред съда, защото съм направила това под натиск“, каза за Радио Пловдив Чингарова.

Четете още

Избор на редактора