Инспекцията по труда: Борисов излъга за „Неохим“

Съботните изявления на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов как „Продължаваме Промяната“ съсипва торовия завод „Неохим“ в Димитровград и заради бившите управляващи се налагали масови уволнения, се оказаха лъжа.

Бойко Борисов и собственикът на „Неохим“ (който е бил в листите на ГЕРБ) излъгаха българския народ, че са уволнени 61 човека, защото цената на газа е висока. Всъщност „Неохим“ са на 75 млн. печалба само за първите 6 месеца, което е 4 пъти повече от печалбата им за миналата година. И се оказа, че няма уволнени хора. Това коментира за ekspresso.bg бившият вицепремиер и министър на финансите Асен Василев.

Това потвърдиха и от Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“. С цел да се гарантират в най-пълна степен трудовите права на работещите, контролните ни органи се самосезираха след публикации за освобождаването на 61 работници от торовия завод „Неохим“ АД в гр. Димитровград, става ясно от прессъобщение на институцията.

По този повод инспектори по труда от дирекция „Инспекция по труда“-Хасково са стартирали проверка на предприятието по спазването на трудовото законодателство при прекратяването на трудовите правоотношения на работниците. Проследява се също дали са налични обстоятелства за масови уволнения съгласно Кодекса на труда.

При проверката се установило, че част от прекратените трудови договори са на основание придобито и упражнено право на пенсия за осигурителен стаж и възраст. Друга част от работниците с прекратени трудови правоотношения са работили на срочни договори с условие за завършване на определена работа. Имало само два случая на прекратени трудови договори възоснова на взаимно съгласие, изразено писмено между страните. Нито едно от основанията не е свързано с процедурата за масови уволнения.

Контролните органи на Главна инспекция по труда са установили, че са изплатени всички трудови възнаграждения на работниците и служителите до м. юни включително.

Четете още

Избор на редактора