Интерес към щраусовите яйца за Великден отчитат във ферма „Щраусово забавление“, която се намира до Долна Баня. Освен щрауси, там се отглеждат птици от вида ему и нанду. В началото на юли се очаква да се излюпят малките шрауси, каза за БТА Христина Пенчова, която от няколко години работи във фермата.
В последните две-три години нарасна интересът към щраусовите яйца. Има хора, които от декември се записват за щраусови яйца за Великден, каза тя.
За великденската трапеза те са по-интересни и нетрадиционни, коментира още Пенчова. И посочи, че щраусовите яйца предизвикват вълнение най-вече у децата.
Пенчова каза, че има поскъпване на щраусовите яйца. По думите ѝ това се дължи на увеличените цени на фуража, с който се хранят тези големи птици. Сега се минава на друг фураж, за да се подсилят животните, защото започва снасянето, поясни тя.
За разлика от кокошите яйца, които традиционно боядисваме на Великден, щраусовите не се оцветяват така лесно. Пенчова обяснява, че това е така, защото по-лъскави. Тази година за Великден се радваме на яйцата на емуто, които са тъмнозелени и все едно са боядисани, добави тя.
При консумация трябва също да се има предвид, че черупката на щраусовото яйце е по-твърда. Най-бързият начин за пробиването ѝ е с бормашина, каза Пенчова. Прави се един отвор и яйцето се издухва с обикновена сламка. По този начин може да се направи омлет, крем карамел или кекс, обясни тя.
Специалитетът в „Щраусово забавление“ е яйце на око. Посетителите могат да го опитат предимно през лятото, когато има и повече яйца, разказа Пенчова. Яйцето се разрязва на две внимателно, за да се запази жълтъкът здрав.
През празничните дни фермата за щрауси събира посетители. В „Щраусово забавление“ хората имат пряк контакт с птиците, могат да ги погалят и нахранят. Щраусите и емутата са социални, първите са по-страхливи, докато вторите са по-щури, разказа Пенчова.
Ако се притесняват или не искат контакт, щраусите се крият. Те имат чувствителен слух и не обичат силните шумове, отбеляза тя.
Любопитно е, че щраусите всъщност не си заравят главата в земята от страх. В Африка, по време на сухия сезон, щраусите търсят влажен пясък, за да охладят главата си, обясни Пенчова.
Друг интересен факт е, че щраусите тежат не повече от един килограм при излюпване. Те обаче растат бързо и само до година и половина вече са достигнали максималния си размер.
Любимият щраус на Христина е Габи, която е смятана и за звездата във фермата. Тя обича да гушка посетители и да ги закача, понякога дори и да взима нещо от джоба им, ако даден предмет е привлякъл вниманието ѝ.