Иран вкарва в реанимация полумъртвите „Москвич“ и „Волга“

Емблематичните съветски автомобилни марки „Москвич“, „Волга“ и „Победа“ ще получат евентуално нов живот благодарение на производители на коли от Иран, съобщава „Российская газета“, цитирана от „24 часа“.

Иранците имат вече предварителни споразумения за стартиране на производство на техни модели в завода на „Москвич“ (б.р. бивш на „Рено“).

Ръководителят на центъра „Иранци в чужбина“ Мирзай Гази Абас Мослем съобщава още, че иранската страна планира да помогне за възраждането и на други две популярни марки – „Волга“ и „Победа“.

„Имаме собствени технологии и лицензи от „Рено“, „Пежо“, „Мерцедес-Бенц“. Русия разполага с нужните производствени мощности. Можем да обединим усилия и да произвеждаме автомобили независимо от Запада”, казва още Мослем.

Участието на иранския бизнес в марката „Москвич“ е независимо от вече появилата информация, че производството на автомобили от китайската марка JAC ще бъде стартирано в същия завод.

И в Иран китайските автомобили се произвеждат от местната компания Kerman Motor. И именно тя може да стане доставчик на комплекти за автомобили, за да избегнат евентуални вторични санкции срещу китайската компания JAC. В началото на 2022 г. Kerman Motor обяви началото на местното сглобяване на електрическия автомобил JAC eJS1, който се продава в Китай под името SEHOL E10X.

Четете още

Избор на редактора