Иран реши: Всички ученички с хиджаб в улищище

Иранското министерство на образованието съобщи вчера, че ученички няма да бъдат допускани до учебните занятия в училищата и университетите, ако не спазват изискването за носене на хиджаб, предаде ДПА.

Съобщението бе направено в отговор на протестите, които обхванаха цялата страна миналата есен и изправиха Иран пред една от най-тежките кризи от десетилетия насам.

Понастоящем много жени се обявяват срещу строгите изискванията за носене на хиджаб, особено в по-големите градове, отбелязва агенцията.

В изявлението, състоящо се от 16 точки, министерството обяснява, че решението е взето с цел създаване на безопасна и подходяща среда за духовното израстване на ученичките.

След оповестяване на изявлението няколко ирански медии съобщиха, че министърът на образованието Юсеф Нури е подал оставка, която президентът веднага е приел.

Счита се, че оставката на Нури се дължи на забавяния с изплащането на учителските заплати в навечерието на персийската нова година. В същото време въпросът с дрескода за жени доведе до поляризиране на обществото в Иран.

Първоначално правителството си затвори очите за честите нарушения на изискването за носене на хиджаб, което обаче разгневи по-традиционните хардлайнери в обществото.

През последните дни отделни ирански граждани, политици и духовници дори заплашиха да вземат нещата в свои ръце, ако правителството не направи постъпки за затягане на изискванията за носене на хиджаб, отбелязва агенцията.

Четете още

Избор на редактора