Искат оставката на Никола Минчев заради „юридически фарс“

„Има такъв народ“ ще подготвят искане за оставката на председателя на парламента заради начина, по който е водил днешното заседание, съобщи в кулоарите депутатът Станислав Балабанов. Той определи като „юридически фарс“ случващото се в пленарната зала, а ябълката на раздора бе осуетеното изслушване на външния министър в оставка Теодора Генчовска.

От партията на Слави Трифонов настояха заседанието да е закрито, за да бъдат изчетени документи с класифицирана информация, от които ставало ясно, че премиерът Кирил Петков „е извършил национално предателство, поемайки ангажименти да отмени ветото, наложено от България върху започване на преговори за европейско членство на Република Северна Македония“.

Според Балабанов председателят на Народното събрание грубо погазвал законите. Освен това той критикува решението на властта да се изолира Външно министерство „Това е страх. Истината ще боли, тя ще в грозна“, коментира още Балабанов.

Припомняме, че по-рано днес Министерски съвет прие идеята на Кирил Петков – всяко едно предложение, което се различава от рамковата позиция за приемането на Република Северна Македония в ЕС, да бъде изпращано веднага на Народното събрание. Така на практика, решенията ще се взимат в парламента. „По този начин избягваме всякакви спекулации, че това правителство ще направи каквото и да било по темата „Република Северна Македония“. Тя трябва да бъде решена само от народните представители. С това мисля, че дебатът и въпросът кой какво може да направи би трябвало да приключи“, заяви министър-председателят.

Четете още

Избор на редактора