Испанският крал връчи мандат за нов кабинет

Испанският крал Фелипе Шести връчи проучвателен мандат за сформиране на нов кабинет на лидера на консервативната Народна партия Алберто Нунес Фейхоо, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на председателката на долната камара парламента Франсина Арменгол.

Кралят, който е държавен глава на Испания, взе това решение след консултации с представители на партиите, които спечелиха депутатски места на изборите на 23 юли, за да определят кого ще подкрепят при гласуването за встъпване в длъжност.

Сега Фейхоо трябва да внесе състав на правителство в парламента, който да получи вот на доверие от законодателния орган.

По-рано днес консервативният лидер заяви, че ще приеме тази номинация „с чест и лоялност към нацията“.

Нито една партия или блок не получиха абсолютно мнозинство на предсрочните парламентарни избори. Народната партия на Фейхоо спечели най-много места – 137, и до момента има подкрепата на още 35 депутати, включително от крайнодясната партия „Вокс“, събирайки общо 172 депутатски гласа.

Фейхоо ще се нуждае от подкрепата на 176 депутати от 350-членната долна камара на парламента, за да заеме премиерския пост. Ако това не се случи, той трябва да получи обикновено мнозинство от повече гласове „за“, отколкото „против“ при второ гласуване. Ако Фейхоо отново загуби, кралят ще трябва да избере нов кандидат.

Изпълняващият длъжността министър-председател Педро Санчес заяви, че възнамерява да потърси подкрепата на долната камара на парламента за нов мандат, а като демонстрация на сила на левия блок, социалистите му назначиха миналата седмица свой кандидат за председател на долната камара.

Ако никой от кандидатите не си осигури мнозинство до два месеца след изборите, трябва да бъдат свикани нови избори.

Четете още

Избор на редактора