ИТН се саморазпада, обвиняват Трифонов в предателство

Партията на Слави Трифонов е изправена пред необратим проблем – саморазпад. Затова индикираха структурите на „Има такъв народ“ (ИТН) в Плевенска област, които категорично обявиха, че напускат политическата формация.

Така ИТН има шанс да влезе в историята като „най-бързо самоубилата се партия“, коментираха експерти.

Структурите в Плевен, Пордим, Левски, Кнежа и Долни Дъбник заявиха своята пълна подкрепа за министъра на младежта и спорта в оставка Радостин Василев и независимия вече депутат от 15-ти МИР – Плевен Деян Петков. В декларация, разпространена от БТА, те поканиха Тошко Йорданов да посети Плевен, за да се „запознае с народната любов в нашия град, която вече срещна пред Народното събрание“.

Бившите вече членове на ИТН са тотално разочаровани и огорчени от политиката на партията. Те признават, че последните събития са неприемливи и в абсолютен противовес с целите и идеалите, с които ИТН е стартирала. „Недопустимо е политиката на ръководството на партията да се изразява във вземането на еднолични решения в интерес на няколко души и с лека ръка да се хвърля на вятъра трудът на стотиците членове, симпатизанти и доброволци, които дадоха от себе си в името на една чиста и свята кауза. Ние не можем да се обединим с ГЕРБ и ДПС и не можем да подкрепяме сляпо фалшиви пророци“, се казва още в декларацията.

Ден по-рано девет от десетте общински координатори на ИТН във Врачанска област също прекратиха членството си и написаха заявление до председателя на партията Слави Трифонов. В мотивите си те посочиха, че е немислимо да останат повече в тази партия след като тя гласува отстраняването на Никола Минчев като председател на НС и то заедно с ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“.

„Когато обявихте изтегляне на министрите от кабинета, приехме това за тактически ход за въздействие върху кабинета по темата „Северна Македония“. Не искахме да си представим, че смятате да сваляте правителството, което и ИТН е създала“, се посочва още в документа. Общинските координатори от Врачанско споделят, че за тях е станало безпощадно ясно, че са били излъгани след напускането на петимата народни представители от парламентарната група на партията. Бившите итанджии били убедени, че това, което казват независимите вече депутати, било истина. Според тях ръководството на партията ги е използвало, за да се задуши идеята за промяна и правова държава и да се върне на бял кон статуквото ГЕРБ, което председателят на ИТН доскоро обещава да „изчегърта“.

Бившите вече политсъмишленици на Трифонов приемали това за предателство и то точно от лидера на партията, защото той еднолично взимал решенията във формацията. Според тях свалянето на реформаторското правителство ще върне България 40 години назад и ще ни отделечи от Европа.

Гневът и разочарованието на врачанци не спира дотук. Те призоват останалите народни представители от ИТН да също да напуснат групата в НС. Заявлението е подписано от екскоординаторите вече на партията в общините Враца – Гергана Николова, Мездра – Стефан Красимиров, Роман – Иван Петков, Криводол – Емил Апостолов, Борован – Лъчезар Бичовски, Хайредин – Христиан Христов, както и от Данаил Йорданов, който отговаря за общините Козлодуй и Мизия, и Николай Ценков – за Оряхово.

Още една оставка полетя към централата на ИТН в София – хвърли я и координаторът на партията за Пловдив-град Красимир Дончев, който също не одобрява политиката на ръководстовто. „Мислех да подам оставката си още преди 3 месеца, но останах с надеждата, че някои от нещата в местната структура ще се променят. Уви, от тогава до сега нищо не се случи“, каза Дончев пред БНР. И уточни, че имал предвид отношението към местната структура и диалогичността от страна на Тошко Йорданов, липсата на всякаква информация и организираност.

Отчаян опит да запази цялостта на саморазпадащата се партия направи народният представител Христинка Иванова, координатор на ИТН за община Долна Митрополия в Плевенска област.

Депутатката, която първоначално беше сред отцепниците, но след това „размисли“ и остана в парламентарната група на партията, пусна опровержение. Също чрез декларация. „Хората, цитирани от Радостин Василев в неговата декларация са лично негов приближен кръг и повечето от тях никога не са били официално част от структурата на ПП „Има Такъв Народ“. Доказателства за това може лесно да откриете на интернет страницата на партията. Във връзка с гореизложеното истинската и официална структура на ПП „Има Такъв Народ“ за област Плевен остава!“. Според Иванова действията на спортния министър в оставка целяли създаването на хаос и дестабилизация в партийните редици.

 

 

 

 

Четете още

Избор на редактора