И талибаните се намесиха. Искат мъст за смъртта на 18-те афганистанци

Министерството на външните работи на Афганистан, контролирано изцяло от талибаните иска мъст. Кабул призова българските власти да накажат виновните за смъртта на мигрантите от Афганистан.

„Искаме всички международни организации и особено страната домакин да арестуват и поставят трафикантите в ръцете на закона“, казаха талибаните в изявление, разпространено до афганистанските медии в неделя, цитирано от „Интерфакс“ и РБК.

Телата на 18 нелегални мигранти от Афганистан, починали в резултат на задушаване, бяха открити в изоставен камион край село Локорско , недалеч от Околовръстния път на София.

Вътре са били натоварени 52-ма мигранти от Афганистан, които са пътували към Великобритания, Германия и Франция. Те са били натъпкани в укритие, изградено в долната част на превозното средство под товара от дървен материал. Част от укритието не е било добре изолирано и изгорели газове от камиона са влизали в него, пише „Сега“.

Задържани бяха 7 човека.

„Това, което видяхме – тези 18 загинали млади хора и много други пострадали, са резултат от дезинтеграцията на институциите, от войната между институциите“. Това заяви главният прокурор Иван Гешев на извънредния брифинг, който дадоха прокуратурата, МВР и здравното министерство.

Тайникът е бил за около 18 човека. Във въпросният ден, най-вероятно от алчност, каналджиите са качили 52 души.

Продължава издирването на още един, издадена е европейска заповед на арест. Разследващите смятат, че е напуснал страната, веднага след като е разбрал какво се е случило.

Неграмотността при изработката на клетките е довело да гибелта на хората. Целта на тайниците била неутрализиране на термокамерите по границите. В такава клетка обаче не може да се напъхат толкова души. Тя е много здрава и няма как да я разбият. А са се ритали, за да се опитат да излязат.

Всеки от мигрантите е дал по 7000 евро и то само за прекарването на територията на България. 7 часа са преседели в клетката.

„Знаете ли, те нямат избор. Представете си държава, в която на практика животът е невъзможен. Младите хора искат образование, работа, бъдеще. Да помагат на родителите си. Те нямат тази възможност. И към това дискриминация, убийства. Ако се опиташ да защитиш правата си, отиваш в затвора или те разстрелват. И при тези условия, те предпочитат да бъдат в камиона, отколкото да привикнат към това, което се случва в Афганистан“, разказа пред Нова тв д-р Мохаммад Сайфи, посланик на Афганистан в България.

Той научил за трагичния инцидент край Локорско в петък около 16:00 ч. Не знае обаче повече от това, което е известно навсякъде. Според него за да тръгнат всеки от тях е продал дома си или е взел заем.

Четете още

Избор на редактора