И Явор Гърдев хвърли оставка, зове Кръстева да напусне сама

И Явор Гърдев депозирал оставката си, но ще си тръгне от Народния театър след премиерата на представлението, което режисира.

Това стана ясно от думите на режисьора пред bTV.

Скандалът в Народния театър избухна заради напрежението между Александър Морфов и Велислава Кръстева. Режисьорът бе обвинен, а по-късно и сам призна, че е надраскал вратата на бившата пиарка на ДПС, която в момента е на същата позиция в най-стария професионален театър у нас. Морфов изписал върху вратата й “Изчезвай” и изкъртил табелката с името на Кръстева. Това предизвика бурни реакции както от ръководството, така и от Министерството на културата. Някои обаче отказаха да заемат позиция. В свой пост във Facebook Кръстева нарече Морфов „насилник“.

Гърдев бе категоричен, че начинът, по който е поискана оставката на Кръстева, е бил непремерен, но искането е основателно.

„Оставката се иска и заради обвързвантето на Народния театър и репутацията му със снимката от изборите и се хвърля съмнение. Може в това да няма основание. Нещата са проверими. Не трябва да се поставят граници за това кой къде е членувал, всеки има право да заема позиция, но е нетактично. Снимката на Кръстева с Доган създаде напрежение“, допълни режисьорът.

Гърдев депозирал оставката си заради “токсичната работна среда”. Според него може да се намери решение – например с личен жест от страна на госпожа Кръстева и колегата му Морфов.

“Мисля, че при такова гласувано доверие от господин Василев тя може би е голям професионалист. Един акт на солидарност с него, за да остане той на поста си би бил доброволното й оттегляне”, допълни Гърдев.

Четете още

Избор на редактора