Йорданова: Съдебната реформа се забави заради войната

Съдебната реформа се забави заради войната в Украйна, която пренареди приоритетите на управляващата коалиция, сподели правосъдният министър в оставка Надежда Йорданова.

За България най-добре би било да има правителство в този парламент. Лош вариант е бързо да се тръгне към предсрочни избори. В Народното събрание трябва трезво да преценят какво трябва да свършат. Освен законът за КПКОНПИ, много важни са и законопроектите за Плана за устойчивост и за промените в Закона за съдебната власт, свързани с обособяването на европейските делегирани прокурори в самостоятелна организационна структура в прокуратурата. Това заяви тя бТВ.

Йорданова посочи, че в четворната коалиция е било доста трудно, най-вече заради затруднената комуникация в нея.

„Грешка бе, че така и не се създаде ефективен механизъм за вземане на решения и привеждането им в изпълнение. Ние от ДБ многократно настоявахме за увеличаване скоростта на взимане на решения. Не успяхме да стигнем и до ефективен разговор с опозицията, което също е сред грешките ни“, заяви тя.

Надежда Йорданова каза още, че се очаква решението на Конституционния съд по искането на главния прокурор Иван Гешев закриването на специализираното правосъдие да бъде обявено за противоконституционно.

Становището на правосъдното министерство е, че исканията на главния прокурор са неоснователни и закриването на спецправосъдието съответства на Конституцията.

Четете още

Избор на редактора