Кабинетът се изгаври с 1 200 000 пенсионери за Великден

Кабинетът се изгаври грубо с 1 200 000 пенсионери за Великден като ги лиши от добавки. За разлика от последните години, пари ще има само за най-ниските пенсии – с основен размер до 504 лв. включително, без да се броят добавки и компенсации. Размерът на добавката ще е 70 лв. 504 лв. е линията на бедност за тази година.

Щедростта на служебния кабинет обхваща 1 002 000 пенсионери. Другите 1 200 000 ще преглъщат сухия козунак със студена вода.

Сумите ще бъдат преведени от Националния осигурителен институт на хората в началото на следващата седмица преди Великденските празници. Пенсионерите ще си ги получат по обичайния начин, по който получават пенсията си – по банков път или в пощенските станции. Графикът за изплащане на самите пенсии започва от утре – 7 април.

В групата, които ще получат добавка са хора с пенсия за осигурителен стаж и възраст, инвалидни пенсии, социални, наследствени, несвързани с трудова дейност. В тази група са и хората, които получават минимална пенсия, която е 467 лв.

72 млн. лв. ще струва жестът на правителството – наполовина на обичайните суми от около 140 млн. лв. Ограничени сме във възможностите си да правим извънредни разходи, обясни премиерът Гълъб Донев на брифинг, на който присъстваха и министрите на социалната политика и на финансите Лазар Лазаров и Росица Велкова.

„Добавката към пенсията е вид социална подкрепа за най-уязвимите. Тя не е част от пенсията и не зависи от осигурителния принос“, обясни Донев защо тази година ще се подходи само към хората под линията на бедност.

Той на два пъти подчерта, че тези средства се осигуряват благодарение на спестен финансов ресурс от служебното правителство и въпреки ограниченията, наложени от последното Народно събрание.

„Съзнаваме, че решението ни ще се възприеме като несправедливо, особено от пенсионерите, които получават малко над линията на бедност, но то е възможно най-справедливото за ситуацията, в която се намира държавата в момента – бюджетни ограничения и липса на Народно събрание“, коментира още служебният премиер.

Четете още

Избор на редактора