Какво да хапваме през лятото за свежа кожа

Лятото е сезонът, в който кожата ни е изложена на слънце най-много време. Диетологът Елена Свиридова коментира пред Нова тв кои храни е полезно да хапваме през лятото, за да се радваме на здрава и сияйна кожа.

Експертът съветва хората с мазна и смесена кожа да включват повече риба в диетата си. Тя е богата на важни за организма вещества. Омега-3 ще ви помогне да се преборите с бръчките, ще подхрани кожата и ще ѝ придаде здрав вид. Рибата съдържа и много витамини, които могат да помогнат при старчески петна.

Ако не сте почитатели на рибата, може да я замените с други морски дарове. Освен това експертите подчертават значението на консумацията на ядки, мюсли, както и на тиква и моркови, които съдържат витамин А. Според нея това органично вещество насърчава бързата регенерация на клетките.

Диетологът препоръчва да се ограничи кафето, тъй като то влияе на съня, което от своя страна може да предизвика възпаление или подуване на кожата.

Солената храна пък допринася за задържането на вода в организма. Торбичките под очите ще станат по-малко забележими, а подпухналостта ще изчезне от лицето ви, ако се храните с по-безсолни блюда. Ако не можете да преодолеете нуждата от сол, опитайте да пиете много вода. Това не само ще ви помогне да ускорите метаболизма си, но и ще направи кожата ви по-гладка.

Захарта води до запушване на порите и акне, така че нейната консумация също трябва да се намали. Опитайте се да намалите консумацията на сладки газирани напитки, десерти и други сладкиши, особено през лятото.

През горещия сезон кожата ни се адаптира към високите температури и става особено чувствителна към храненето. Можете да замените сладкишите с плодове.

Четете още

Избор на редактора