Къде по света празнуват Деня на мъртвите?

Към края на октомври купища танцуващи карикатури на скелети и захарни черепи си проправят път към емисиите и екраните в социалните медии. И макар че е лесно да се предположи, че това е заради Хелоуин , всъщност това е още един ежегоден фестивал.

Денят на мъртвите или Dia de Muertos на испански е празник, възникнал преди хиляди години в Мексико . Въпреки че често се смята за взаимозаменяем с Хелоуин, двата празника са различни, с уникални корени и традиции.

Като начало те се празнуват в различни дни; докато Хелоуин е на 31 октомври, Денят на мъртвите се отбелязва ежегодно на 1 и 2 ноември. В тези дни се смята, че портата между света на духовете и реалния свят се разпада и семействата приветстват душите на починалите роднини с храна, напитки и празненства.

Въпреки че основните празненства се провеждат на 2 ноември, 1 ноември е известен като Ден на Вси светии, когато духовете на деца или невинни могат да се присъединят към семействата си за 24 часа.

Какво е Денят на мъртвите?

Произходът на Деня на мъртвите може да се проследи до ацтеките, които са имали уникален начин да почитат починалия. Според това вярване, след като човек умре, той трябва да премине през изтощително и отнемащо време пътуване, за да стигне до Миктлан, последното място за почивка.

Семействата ще осигурят вода, храна и други инструменти, за които вярват, че могат да помогнат на починалия, което доведе до съвременната традиция за Деня на мъртвите за създаване на специални олтари с любимата храна и напитки на починалия, както и снимки и сувенири. Намерението е същото: да насърчи душите по пътя им и да им отдаде почит.

В миналото фестивалът се е празнувал през лятото, но с пристигането на испанците през 16 век и възхода на Римокатолическата църква, той е преместен в първите два дни на ноември.

Днес версиите на Деня на мъртвите се празнуват в няколко други католически страни по света.

Във Филипините Денят на всички светии или Ундас се отбелязва на 1 ноември, като семействата почитат починалите роднини, като се събират на гробовете им и предлагат храна, цветя, свещи и молитви. В Бразилия Dia de Finados е ден на молитва и възпоменание за душите на тези, които са починали.

Въпреки доста мрачно звучащата предистория, Денят на мъртвите не се възприема като тържествено събитие в Мексико. Всъщност една от най-големите разлики между него и Хелоуин е начинът, по който се празнува: докато Хелоуин разглежда духовете като неща, които трябва да се избягват, Денят на мъртвите празнува духовете на починалите, като семействата приветстват заминалите от земята на живите.

Ето защо денят е изпълнен с цветна украса, улични партита, музика, танци и кукли. В някои части на страната семействата отварят вратите си за всеки, който желае да разгледа специалните олтари.

Правят се захарни черепи – годни за консумация и неядливи версии – за да се използват като декорации, да се поставят върху олтарите или да се ядат. Храната също играе важна роля на фестивала – pan de muerto, вид сладък хляб, и atole, топла напитка с канела и кафява захар, са популярни лакомства.

Цветята също играят важна роля, като невенът е предпочитаното цвете за Деня на мъртвите. Има много възможни обяснения зад употребата им, от това, че  в този сезон невенът има яък оттенък до аромата му, който помага за привличането и насочването на посещаващите души.

Четете още

Избор на редактора