Как Джери Уест попадна в логото на НБА

Джери Уест, една от най-влиятелните фигури в историята на баскетбола, почина вчера в САЩ на 87-годишна възраст.

Той носи фланелката на Лейкърс от 1960 до 1974 г. и участва 14 пъти в Мача на звездите. Джери беше най-добрият стрелец и най-добрият асистент през сезона по веднъж, а 10 пъти беше избиран в идеалната петица.

Той беше част от най-добрата защитна петица в НБА четири пъти и в чест на Уест Лейкърс оттеглиха номер 44. В професионалната си кариера той отбеляза общо 25 192 точки (27 на мач), записа 5 366 борби и 6 238 асистенции.

Малцина обаче знаят, че в логото на НБА, което е известно в цял свят, е силуетът на легендарния Джери Уест.

Още през 1969 г. НБА наема известния дизайнер Алън Сийгъл да създаде ново лого. Преди това Сийгъл е работил върху логото на бейзболната лига MLB, поради което е бил нает от тогавашните шефове на НБА.

Сийгъл преглежда хиляди и хиляди снимки, докато не попадна на снимка на Уест с фланелка на Лейкърс. В този момент той взема окончателното решение да използва тази снимка за официалното лого на лигата NBA.

Така че всичко беше много просто. Той хареса снимката, избра Уест, а не най-голямата звезда тогава Бил Ръсел.

„Това е много елегантно, силно представяне на баскетбол.“ Трудно е да се представи графично нещо, което е толкова статично. За постигане на това напрежение в движенията и грация. Толкова е трудно, трябваше да е просто. Трябваше да е силно. Динамичен. Да има всички тези елементи“, обясни решението си Сийгъл.

Оттогава до днес силуетът на Джери Уест е разпознаваем за милиони фенове по света.

Иначе през последните години в САЩ тече спор дали логото да се смени, за да може Коби Брайънт да заеме това място. Уест, който като генерален мениджър на ЛА Лейкърс доведе Коби Брайънт в отбора, няколко пъти подчерта, че това не го притеснява.

Четете още

Избор на редактора