Картина на Бенчо Обрешков се върна в София след 90 г.

Творбата „Ваза с лалета в Родопите“ на Бенчо Обрешков, която се завръща в България след 90 години, прекарани в Сърбия, ще бъде показана в изложба. Тя е част от експозицията „Летен аукцион“ в галерия Artmark, която включва 126 творби на едни от най-значимите имена в българската живопис и скулптура от модернизма до следвоенния период, съобщават организаторите.

Поредица от колекцията на Вълко Гайдаров, голямоформатен акварел на Васил Стоилов, творби на Димитър Буюклийски-Мичи, Димитър Казаков-Нерон и Генков Генков са сред акцентите в изложбата. Изложбата в галерията на Artmark може да се разгледа в къща „Ватев“ в София до 19 юни, а на 20 юни ще се проведе аукцион за продажбата им, уточняват от екипа.

„Ваза с лалета в Родопите“ на Бенчо Обрешков е създадена през 30-те години на ХХ век и представлява „картина в картината“ – типология на произведенията, които Обрешков майсторски създава през живота си и които са изключително търсени от колекционерите: зад традиционната кана с цветя има прозорец, разкриващ спокойна пасторална сцена на плодородни полета под небе, окъпано в топлите нюанси на залязващото слънце. По времето, когато е създадена творбата, Бенчо Обрешков посещава Белград по повод участието си в мащабна изложба, представяща българското изкуство, заедно с други известни художници от неговото поколение като Сирак Скитник, Дечко Узунов, Никола Маринов и Борис Денев. Вероятно тогава известната колекционерка Олга Смедеревац забелязва Обрешков и решава да придобие две негови картини, от които едната е дарена на Националния музей на изкуствата в Панчево, а другата остава в нейната частна колекция“, разказват организаторите на изложбата.

Според екипа на експозицията ценителите на изкуството ще имат възможност да се запознаят с още една творба на Бенчо Обрешков – „Двор в Карнобат (къщата на художника)“, монографирано произведение, идващо от колекцията на Вълко Гайдаров, един от основателите и първи директор на Художествената галерия в Смолян (от 1971 – до 2003 г.). Изложбата включва поредица от колекцията на Вълко Гайдаров, забележителни творби, дело на важни имена от българската история на изкуството, като Георги Баев, Найден Петков, Златю Бояджиев, Владимир Рилски или Стоян Василев, отбелязват още те.

Сред творбите в експозицията е и картина на Васил Стоилов, голямоформатен акварел, изобразяващ сцена в село Герман, датирана 1978 г. Селекцията включва и четири творби на Димитър Буюклийски-Мичи, от които особено интересна е мащабната композиция „Голо тяло“, много рядко срещано на пазара на изкуство – масло на Казаков-Нерон и два представителни маслени пейзажа на Генко Генков./БТА

Четете още

Избор на редактора