„Катаргейт“: Няколко лоши ябълки или цяла гнила бъчва

Докато белгийската полиция започна втора вълна от обиски в Европейския парламент, слисаният брюкселски елит започна да се бори с неудобния въпрос в основата на разследването за подкуп от Катар: колко дълбоко е гнилото?

Досега полицейските разследвания, започнати от белгийския прокурор Мишел Клез, са вкарали четирима души в ареста, включително вицепрезидента на парламента Ева Кайли, по обвинения в корупция, пране на пари и участие в престъпна организация, пише „Политико“.

Председателят на Европейския парламент предупреди, че „европейската демокрация е атакувана“ след обвиненията, че Катар е подкупвал служители на ЕС, за да спечели влияние.

Роберта Мецола каза, че „отворените, свободни, демократични общества са атакувани“.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че обвиненията са „много сериозни“ и призова за създаването на нов орган на ЕС по етика.

Кореспондентът на BBC в Брюксел, Джесика Паркър, съобщава, че подробностите, публикувани от белгийските власти през последните няколко дни, оставиха в озадачение много хора.

Евродепутати, които са разговаряли с журналистката, казват, че са шокирани както от мащаба, така и от размера на обвиненията.

Белгийската полиция иззе пари в брой на стойност около 600 000 евро (632 000 долара; 515 000 паунда) при 16 претърсвания в Брюксел в петък. Отнети са също компютри и мобилни телефони.

Няма публично посочени заподозрени, но се смята, че г-жа Кайли е сред обвинените.

Г-жа Кайли – евродепутат от осем години – беше отстранена от задълженията си като един от 14-те заместник-председатели от председателя на Европейския парламент Роберта Мецола.

Тя също беше отстранена от групата на социалистите и демократите в парламента и изключена от гръцката лявоцентристка партия ПАСОК.

Прокурорите в Гърция са замразили всички активи на Кайли.

Опозиционните евродепутати заявиха, че разследването за подкуп може да разкрие един от най-големите корупционни скандали в историята на Европейския парламент.

Г-жа фон дер Лайен каза, че доверието в европейските институции изисква най-високи етични стандарти.

„Това е въпрос на доверие на хората в нашите институции и това доверие се нуждае от по-високи стандарти“, каза тя.

Унгарският премиер Виктор Орбан се подигра с ЕС, след като обвиненията се появиха.

Пускайки в туитър снимка на бившите президенти на САЩ Роналд Рейгън и Джордж Х. У. Буш, която често се използва като меме, той се позова на препоръката на Европейската комисия за замразяване на милиарди евро средства, предназначени за Унгария.

Прокурорите казаха, че подозират, че държава от Персийския залив е влияела върху икономическите и политическите решения на парламента в продължение на няколко месеца, особено чрез набелязване на помощници.

Местните медии нарочиха държавата Катар, въпреки че правителството на държавата заяви, че всички твърдения за неправомерно поведение са „сериозно дезинформирани“.

Отговорностите на г-жа Кайли като вицепрезидент включват Близкия изток. Тя е била защитник на Катар в миналото.

Европейският парламент е единствената пряко избирана институция в ЕС. Около 705 членове на парламента, избрани от гласоподаватели в 27-те нации, които съставляват ЕС, се срещат, за да разгледат внимателно предложения закон и да гласуват европейското законодателство.

Четете още

Избор на редактора