Катар 22: Числа и рекорди

В продължение на месец световното първенство по футбол беше в центъра на вниманието. Шампионатът в Катар, който завърши с титла на Аржентина, донесе паметни мачове и подобрени рекорди.

Турнирът ще остане в историята като първият, който се проведе през зимата, в разгара на клубните сезони. Освен това беше проведен и за рекордно кратко време.

Голяма част от подобрените рекорди бяха с участието на избрания за най-добър играч на турнира Лионел Меси. Капитанът на световните шампиони сам подобри няколко рекорда, включително и извън футбола, но той далеч не беше единственият, оставил диря на това първенство.

След последния мач от международната футболна федерация (ФИФА) обявиха, че първенството в Катар е едно от трите най-посетени в историята. Мачовете, които бяха 64 на брой, са били посетени от повече от 3.4 милиона фенове (3 404 252 фенове). Средно всеки един мач е посетен от 53 191 души.

По посещаемост световното първенство в Катар е трето в историята след САЩ 1994 и Бразилия 2014, които са били посетени съответно от 3 568 567 и 3 441 450 души.

Кои рекорди паднаха в Катар

Най-резултатното първенство: в 64-те двубоя в Катар паднаха общо 172 гола. Това е с един повече от досегашните най-резултатни шампионати, които бяха Франция 1998 и Бразилия 2014. Това беше последното първенство с 32 участника, така че вероятно още през 2026 г., когато в САЩ, Мексико и Канада ще играят 48 отбора, ще има нов рекорд.

Отбори от всеки континент в елиминациите: за пръв път в историята на световните първенства отбори от всички континенти или конфедерации, които се класираха за турнира, излъчиха свои представители в елиминациите. До осминафиналите стигнаха осем тима от Европа, три от Азия (включително Австралия), два от Южна Америка, два от Африка и един от Северна Америка.

Първият африкански полуфиналист: Мароко пренаписа историята на африканския футбол, след като стана първият отбор от континента, достигнал до фазата на четирите най-добри. Мароканците загубиха от Франция.

Роналдо вкара на пето поредно световно: Кристиано Роналдо стана първият футболист в историята, който бележи голове на пет световни първенства. Португалецът се разписа срещу Гана, като преди това имаше голове през 2006, 2010, 2014 и 2018 г.

За пръв път жена ръководи мач: Мачът Коста Рика – Германия влезе в историята, след като беше първият ръководен от женска съдийска бригада. Главен арбитър на срещата беше французойката Стефани Фрапар, подпомагана от Неуза Бек и Карен Диас.

Мбапе е водещият голмайстор на финали: Килиан Мбапе стана едва вторият футболист, реализирал хеттрик във финал на световно първенство и вече има четири гола в двубои за титлата. Французинът застана начело в тази класация.

Вратарят с най-много мачове: Капитанът на Франция Юго Лорис стана вратарят с най-много мачове на световни финали (20). В хода на турнира той подобри и рекорда за най-много двубои за Франция, като има 145 срещи.

Рекордите на Меси

Най-много мачове на световни първенства: Във финала с Франция Меси изигра своя 26-и мач. Така той изпревари Лотар Матеус.

Най-възрастният и най-младият с гол и асистенция: Аржентинецът е притежател на рекорда за най-млад и най-възрастен футболист, който има гол и асистенция в един мач на световно първенство.

През 2006 г. срещу Сърбия той бележи и подава за гол на 18 години, 357 дни. В Катар Меси вкара и подаде срещу Нидерландия, правейки го на 35 години и 168 дни.

Голмайстор №1 за Аржентина на световни финали: Със седемте си гола, които отбеляза по терените в Катар, Меси вече има 13 попадения на световни първенства. Той изпревари Габриел Батистута (10) като най-резултатен аржентинец.

Първият с гол във всяка фаза: Меси стана първият футболист, отбелязал гол във всяка фаза на световното първенство. Той се разписа два пъти в групите, по веднъж на осминафинала, четвъртфинала и полуфинала, както и два пъти в мача за титлата.

Най-много минути: на турнира в Катар Меси игра във всички мачове на Аржентина и не пропусна нито минута. Той прекара на терена 2314 минути, с което изпреварва досегашния рекордьор Паоло Малдини (2217 мин).

Също така Меси е единственият играч, асистирал за голове на пет поредни световни първенства. С наградата „Златна топка“ за играч №1 на турнира, той е първият в историята с два такива приза. Меси е и единственият футболист, реализирал на световно първенство докато е тийнейджърска възраст, в 20-те и 30-те си години.

Четете още

Избор на редактора