Кашкавал пане за богаташите. Пържоли за човека от народа

Кашкавалът вече е лукс. Цената му удари 30 лева или три пъти повече от свинското месо. Забравете за кашкавал пане. Вратната пържола е на мода. Поне за човека от народа.

Наред с това националната статистика беляза нов ценови рекорд. Близо 18% годишна инфлация. Поскъпването за 12 месеца е със 17.7%, а на месечна база то е 1.2 на сто.

При храните най-голям ръст на цените бележат краставиците – с 10.6%, следвани от ябълките – със 7%. Сериозно поскъпва и маргаринът – с 4.6%, пълномасленото прясно мляко – с 3.9% и яйцата – с 3.7%.

Цената на кашкавала в магазините на дребно вече варира между 15 и над 30 лева за килограм. За поседнете няколко седмици повишението е между 2 и 10 лева. За килограм истински кашкавал са необходими около 10 литра мляко.

Според Никодим Войнов, който е млекопроизводител в Монтана, цената на кашкавала няма как да е под 20 лева за килограм на едро.

„Миналата година изкупната цена на млякото беше 65 ст., а сега е 1,20 – 100%, токът – 300% нагоре. Тази цена на кашкавала, която от миналата година е с 60% нагоре, има още да расте”, категоричен е млекопроизводителят.

Заради засушаването това лято се налагало използването на повече фураж. Ако зимата се окаже тежка, това ще влоши още повече ситуацията.

През последната седмица пилешкото месо поевтинява с около 1% и се продава на едро средно по 5,97 лева за килограм.

Четете още

Избор на редактора