КЗК глоби „Лукойл“ с 67.7 млн. лв. заради ценова преса

Комисията за защита на конкуренцията глобява с 67.771 млн. лв. „Лукойл-България“ за злоупотреба с господстващо положение. Решението е взето на 16 февруари, съобщиха от антимонополната комисия. Според КЗК „Лукойл България“ е прилагала „ценова преса спрямо конкурентите на дружеството при търговията на едро с моторни горива в страната“, което води до предотвратяване, ограничаване или нарушаване на конкуренцията и до засягане на интересите на потребителите.

Проучването на пазарното поведение на Лукойл у нас започна преди две години по искане на „ОМВ България“. Компанията се оплака от нарушение на конкуренцията на пазарите на горива в страната от „Лукойл България“. Впоследствие към него са присъединени искане на „Инса ойл“ ЕООД и сигнали от участници на пазара на едро.

В тази връзка КЗК събра огромна по обем информация от „Лукойл-България“ ЕООД, „Лукойл Нефтохим Бургас” АД, Агенция „Митници“ и почти всички големи търговци и притежатели на складове за горива, посочва комисията.

В  съобщение до медиите КЗК се похвали, че е предотвратила „целената стратегия на „Лукойл-България“ ЕООД постепенно да завземе пазара на едро на горива“.

„По-конкретно дружеството се опитва да създаде впечатление, че наложената от него през 2021 година нова ценова политика на търговците ще доведе до по-ниски цени за крайния потребител. Тъй като подобно поведение е добре познато на антимонополните органи на ЕС, КЗК счита, че на практика единственият интерес на господстващото предприятие, каквото без съмнение се явява „Лукойл-България“ ЕООД, е да елиминира конкурентите си и в дългосрочен план да  налага едностранно по-високи цени на потребителите. В тази връзка следва да се отбележи, че именно търговците на едро и държателите на данъчни складове са единствените, които биха могли да се противопоставят на господстващото предприятие, като оказват известен конкурентен натиск, доколкото имат възможност за внос или доставка на горива от алтернативни рафинерии“, се казва в съобщението.

Четете още

Избор на редактора