Премиерът от Брюксел: Дал съм дума, парламентът ще реши за Северна Македония

Премиерът в оставка Кирил Петков увери преди заседанието на Европейския съвет в Брюксел, че ще си спази думата, която е дал, и ще остави решението за Северна Македония на парламента.

„Това решение трябва да се вземе от българския парламент – заяви Петков от Брюксел. – Държа си на думата, така че независимо кой какво ще иска от мен, ще направя това.

Аз лично харесвам френското предложение и въпреки всичко – когато давам дума, че само българският парламент ще даде отговор на този въпрос, аз ще си спазя думата, независимо какво се случи днес.

Няма хипотетична възможност за друго, защото си държа на думата. Аз съм премиер на България и когато кажа нещо, си спазвам думата. Това, на което се надявам обаче, е че следващите дни ще имаме решение на Народното събрание“.

Петков атакува и президента Румен Радев.

„Ако си президент на място, викаш КСНС, сядаме всички заедно, обсъждаме и излизаме! Но маските паднаха – аз ще си спазя обещанието. Предложението е исторически момент за България, който не трябва да изпускаме. Въпросът е, че трябва да се направи по правилния начин“, изтъкна Петков.

Премиерът в оставка не пропусна и да отправи критики към поведението на опозицията.

„Не може да се биеш в гърдите, че имаш позиция и да проваляш заседанието на външната комисия – отчете Кирил Петков. – И днес няма кворум в Народното събрание. Тези хора са страхливци и мислят само как да манипулират. Ако имат наистина позиция – днес комисията заседава“.

Сред темите в дневния ред на заседанието на Европейския съвет в Брюксел са напредъкът в процеса на европейска интеграция и молбите за еврочленство на Украйна, Молдова и Грузия. Ще бъде обсъдена ситуацията в Украйна и инвестициите по линия на икономическия и инвестиционен план за Западните Балкани.

Преди заседанието на Европейския съвет Петков ще участва и в срещата на върха ЕС – Западни Балкани.

Четете още

Избор на редактора