Петков пред „Гардиън“: Радев ще върне „Газпром” в България

Бъдещо служебно правителство на президента Румен Радев би могло да сключи бърза сделка с „Газпром“ и да накара България да приеме схемата за разплащане на газа в рубли“, предупреди премиерът в оставка Кирил Петков в интервю пред „Гардиън”.

Според него е възможна „драстична промяна“ в българската подкрепа за Украйна при евентуален провал на преговорите за съставяне на ново правителство с неговия мандат и разпускане на парламента.

Петков посочва, че Русия има голям интерес от сваляне на българското правителство, защото ще покаже какво се случва, „ако не играеш по правилата“ и ще е „чудесен пример как стратегията за газова диверсификация не работи“.

През април кабинетът „Петков“ отказа да плаща на „Газпром“ по новата схема, наложена от Русия след въвеждането на санкциите заради войната в Украйна. Веднага след това руският газов монополист прекрати доставките на горивото за България, което доведе до тежки упреци от страна на Румен Радев и ГЕРБ.

При създалата се криза, правителството договори доставки на американски втечнен газ и даде заявка, че цялото потенциално количество от азербайджански газ за България ще може да се получава от юли 2022 г., след като досега умишлено беше отказвано от предишното ръководство на „Булгаргаз“.

„Боя се, че България ще стане много по-плаха и мека по отношение на реториката срещу войната и че част от нашия износ (на помощи) към Полша рязко ще се намали.“, казва още Петков. Като причини за сваляне на кабинета той посочва корупционните интереси и проруското влияние в България, които „съюзиха сили“, за да свалят властта.

Четете още

Избор на редактора