Китай създава национален университет за пенсионери

Китайското Министерство на образованието обяви, че ще създаде национален университет за хора на възраст, предаде Радио Китай.

Той ще бъде част от Отворения университет на Китай, който е образователна институция, обхващаща не само градските, но и селски райони на страната. Централата му е в Пекин и има 45 клона и 3 735 учебни центъра, според уебсайта на университета.

Студентите в Националния университет за хора на възраст ще са над 60-годишни. Той ще бъде платформа за споделяне на образователни ресурси, а учебната му програма ще обхваща специалности от чужди езици и компютърни умения до музика, танци, фотография, спорт, готварство и др.

Според статистиките на Държавното статистическо управление над 60-годишните в Китай през 2021 г. са били повече от 267 милиона, което представлява 18,9% от населението. Прогнозите на Държавната комисия по здравеопазване са след три години страната да влезе в редиците на умерено застаряващите общества, а до 2035 г. на силно застаряващите.

В момента в Китай има над 76 000 университета за хора на възраст с повече от 14 милиона регистрирани студента. Според експерти, имайки предвид по-доброто физическо състояние на възрастните и по-дългата продължителност на живота, грижите за тях не трябва да се ограничават само до материалното им благополучие и здраве.

Достъпът им до образование е един от аспектите за обогатяване на техния духовен живот, уверен е Джу Уей, професор от Китайския университет за политически науки и право.

Четете още

Избор на редактора