Климатична седмица започна в Ню Йорк

В Ню Йорк започнаха серия срещи и събития, които са посветени на климата и ще съберат световни и корпоративни лидери, както и знаменитости. Климатичната седмица се организира за 15-а поредна година от неправителствената организация „Климатична група“ и целта ѝ е да търси решения за глобалните проблеми, свързани с измененията на климата.

Всяка година събитието съвпада с Общото събрание на ООН, а сега се провежда паралелно и с двудневната „Среща на върха за бъдещето“, която отново е с климатична тема. Тя беше открита от генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, който подчерта, че дигиталните технологии разпространяват климатична дезинформация, а това задълбочава недоверието и поляризацията в обществото.

Във вторник американският президент Джо Байдън ще говори на събитие по време на Климатичната седмица. Държавният глава ще подчертая дейностите на администрацията му за намаляване на замърсяването с парникови газове, създаването на работни места за чиста енергия и спестяването на пари на американците чрез енергийни данъчни субсидии, посочват от Белия дом за Си Ен Ен.

Целта на Байдън е във финалните седмици от предизборната надпревара между вицепрезидента Камала Харис и републиканеца Доналд Тръмп да припомни разликите между Демократическата и Републиканската партия, както и че републиканските представители гласуваха единодушно против климатичния закон на Байдън от 2022 г.

От Световната здравна организация също обявиха, че техни представители активно ще се включат във форума. Те ще подчертаят, че глобалното затоплянето не е свързано само с околната среда, а също е и здравна криза, която засяга милиони хора по света. Повишаването на температурите, лошото качество на въздуха, проблемите с екосистемите допринасят за разпространяването на инфекциозни и респираторни заболявания, както и увеличават недохранването, подчертават от СЗО.

На Климатичната седмица ще участват също актрисата и активист Джейн Фонда, както и президентът на Световната банка Аджай Банга.

Четете още

Избор на редактора