Кметът, мюфтията и попът на Кърджали на молитва в Рим

Делегация от Кърджали, включваща главния мюфтия на България д-р Мустафа Алиш Хаджи, районният мюфтия на Кърджали Басри Еминефенди, преп. Отец проф. д-р Петър Гаренов, Джелал Неджиб Фаик, главен секретар на Главния Мюфтия на България, Бейхан Мустафа Мехмед, зам.-главен мюфтия на България, и Хайри Ахмед Емин, началник отдел външни работи на Главния Мюфтия на България, присъства на традиционна петъчна молитва в Голямата джамия и Ислямския културен център в Рим.

С площ от 30 000 кв. м., Голямата джамия в Рим е считана за най-голямата изобщо в Европа. В нея се намира Ислямският културен център в Италия, който предлага културни и социални услуги както на сунити, така и на шиити. Може да побере 12 000 поклонници. След деветгодишен градеж, джамията беше осветена през 2005 г. Строежът й е отнел над десет години, сградата е осветена през 1995 г. Саудитска Арабия и Мароко са основните дарители на проекта.

Посещението бе осъществено със съдействието на Н. Пр. Богдан Паташев, посланик на Република България при Светия престол и Суверенния малтийски орден, съобщава 24rodopi.

Четете още

Избор на редактора