Кметът на Кърджали подари на папата ключ от Перперикон

Папа Франциск прие кърджалийска делегация, водена от кмета доц. д-р Хасан Азис.

При аудиенцията кметът подари на главата на Католическата църква реплика на открит на Перперикон древен сребърен ключ и икона, съобщи 24rodopi.

Ключът е намерен при разкопки преди 20 години в подножието на историческия връх, където се намира средновековната епископия, наричана от местните Клисе башъ, и според археолозите е ползван за свещената дарохранителница. Символът е повече от ясен – тази част на Великата планина стана модел за общуване между отделните религиозни общности.

Ключето е от Х в. и е изпълнено от най-добрите бижутери в столицата на Византия, Константинопол. Дарохранителницата е представлявала ковчеже, където са пазени Светите дарове предмети от сребро и злато, използвани в богослужението. Находката от Перперикон е единствена по рода си в световен мащаб. Това прекрасно произведение на изкуството е правено още когато православни и католици не са били разделени, а е имало единна Християнска Църква.

Ето какво пише Хасан Азис във Фейсбук за срещата във Ватикана:
„Г-н Кмете, много кметове идват и ми подаряват ключа на своите градове, но Вие сте единственият, който ми подарява ключа от ковчежето на такова свято място“, каза Папа Франциск. „Защото Ви имаме доверие, а то е безценно“, отговорих му аз.
Получихме и поздрави от Светия Отец за уникалната идея за изграждането на паметник на толерантността в Кърджали, и по негова молба му подарихме макет на бъдещия монумент.
В знак на подкрепа и благословия, Папа Франциск лично и пред цялата делегация положи своя подпис върху снимка, на която сме заедно с Отец Петър и районния мюфтия Басри Еминефенди при провеждането на поредната инициатива в подкрепа на междуетническия диалог в Кърджали.

Четете още

Избор на редактора