Кои са номинирани за литературните награди „Перото“

Излезе дългият списък с номинации за тазгодишните литературни награди „Перото“. Те са разделени в четири категории – детска литература, дебют поезия и проза. Окончателният списък с номинирани ще бъде обявен на 25 октомври, а церемонията по награждаването ще се състои на 2 ноември, съобщават организаторите от литературен клуб „Перото“ и Национален център за книгата – НДК.

В първоначалната селекция в категорията за детска литература са „Коледният случай на детектива Филип“ от Сотир Гелев и Пенко Гелев (изд. „Ентусиаст“), „Приказка за Малчо и майка му, която се побираше в джобчето му“ от Лиляна Дворянова (изд. „Фют“), „Мишките отиват на опера“ от Мария Донева и илюстратора Кирил Златков (изд. „Жанет 45“), „Шарени сапунени балони“ от Иванка Могилска и илюстратора Елена Василева (изд. „Жанет 45“), „Вдън прогледния мрак. Сказание за нощни птици“ от Виктор Самуилов и илюстратора Невена Ангелова (изд. „Жанет 45“) и „Ножицата“ от Юлия Спиридонова и художника Дамян Дамянов (изд. „Сиела“).

Номинирани в категорията за дебют са книгите „Полуразпад“ от Мария Гетова (изд. „Scribens“), „Рентгенова снимка на свободата“ от Михаела Илиева (изд. „Жанет 45“), „Гризачи“ от Валери Йорданов (изд. „Колибри“), „Всички последни неща“ от Валентин Калинов (изд. „Жанет 45“), „Лавандуловото момче“ от Бюрхан Керим (изд. „Мусагена“) и „Сънища в градината“ от Велимир Макавеев (изд. „АРС“).

В категорията за поезия претендентите за отличието са „Последният Буенос Айрес“ от Георги Гаврилов (изд. „Знаци“), „До края на смъртта“ от Ани Илков (изд. „ДА“), „Кучето на Персефона“ от Виолета Кунева (изд. „Жанет 45“), „Въображаеми градини“ от Галина Николова (изд. „ДА“), „Блудни синове“ от Едвин Сугарев (изд. „Scribens“) и „Тишината е спяща красавица“ от Петър Чухов (изд. „Жанет 45“).

За наградата за проза са номинирани „Вулкан“ от Елена Алексиева (изд. „Жанет 45“), „Екстазис“ от Радослав Бимбалов (изд. „Сиела“), „Дом за начинаещи“ от Емануил Видински (изд. „Жанет 45“), „Ще се върна за теб“ от Кристин Димитрова (изд. „Обсидиан“), „Обикновени чудеса“ от Иванка Могилска (изд. „Жанет 45“) и „Хаосът в играта на джаги“ от Палми Ранчев (изд. „Жанет 45“).

Литературните отличия „Перото“ ще бъдат раздадени за девета поредна година, уточнява БТА.

Четете още

Избор на редактора