Кой е Габриел Атал, новият премиер на Франция

Назначен днес за премиер на Франция, 34-годишният Габриел Атал стана най-младият правителствен ръководител в историята на Френската република, което е впечатляващ възход за една от най-популярните фигури в лагера на Еманюел Макрон, предаде Франс прес.

„Безупречен“, „добър ученик“, „най-доброто въплъщение на макронистката ДНК“ – Атал стана през 2017 г. най-младият член на правителството и за всеобща изненада, най-накрая се наложи като наследник на Елизабет Борн. Новият премиер е най-популярната фигура в правителството и в президентското мнозинство, ползващ се с подкрепата на всеки втори французин.

Освен това Атал стана и първият премиер на Франция, който е открит хомосексуалист.

Назначението му идва в момент, когато вторият петгодишен мандат на Макрон се сблъсква със затруднения: без мнозинство в Националното събрание и изправен пред възхода на крайната десница, френският президент се бори да съживи втория си мандат. Мъчителното приемане на изключително спорната пенсионна реформа, а неотдавна и на имиграционния закон, подкрепян от крайната десница и раздробил президентското мнозинство, оставиха своя отпечатък, отбелязва АФП.

Атал беше част от движението на младите поддръжници на Доминик Строс-Кан, бивш лидер на левицата, изпаднал в немилост, след като беше арестуван за сексуално посегателство през 2012 г. в Ню Йорк. Новият премиер беше и един от първите социалисти, присъединили се към Еманюел Макрон през 2016 г., когато създаде партията си „Напред“ по пътя си към Елисейския дворец.

Атал е син на филмова продуцентка, посещавал престижното Елзаско училище в Париж. След победата на Макрон през 2017 г. той беше избран за депутат от традиционната крепост на десницата в О дьо Сен, в предградията на Париж. Това му позволява да влезе в правителството през задния вход: оглавявайки скромния държавен секретариат за младежта, той се отличава със своята „работоспособност“ и „политическа проницателност“, както и с амбициите си.

През юли 2020 г. тогавашният премиер Жан Кастекс пита: „Намерихме ли допълнителен кокал за гризане за младия Габриел?“

За да си наточи зъбите, най-накрая младежът получава поста говорител на правителството.

Габриел Атал се доказва на това поприще, белязано от пандемията от КОВИД-19, въпреки някои неуспехи. Факт е, че той става един от малкото членове на правителството, спечелили популярност в обществото.

След преизбирането си през 2022 г. Еманюел Макрон му предлага бюджета, където опитът му с медиите му позволява да бъде един от малкото министри, изпратени на първа линия да защитават непопулярната пенсионна реформа.

Следващата награда не закъснява. Той получава престижното образователно министерство през юли 2023 г.

„Шок на знанията“ (инициатива за повишаване на образователното равнище – бел. ред.), „училище за права и задължения“, заемане на позиция в полза на униформите, забрана на дългата мюсюлманска дреха абая в училищата: младият министър е на първа линия навсякъде, насища медийното пространство и печели симпатиите на по-възрастното население, което е в основата на електората на Макрон.

Преди няколко седмици една министерска съветничка изрази изненада от шумотевицата около този „апаратчик“, който охотно беше подиграван, дори и от собствените си хора, заради „неприятния си външен вид на отличник“.

Един „Макрон-младши, който се е специализирал в арогантността и презрението“, критикува Матилд Пано, лидерка на радикалните леви депутати.

Четете още

Избор на редактора