Кой ще е новият крал на Европа? Испания или Англия

Моментът, който цяла Европа чака, настъпи! Днес е големият финал на UEFA EURO 2024, който ще определи новия крал на Стария континент. Дотук стигнаха само двата най-заслужили отбора в лицето на Испания и Англия, които ще се борят да постигнат нещо историческо. Сблъсъкът на „Олимпиащадион“ в германската столица Берлин стартира в 22:00 часаи ще може да го наблюдавате в пряко предаване по Нова и Диема спорт 3.

Испанците пропуснаха два европейски финала, след като спечелиха два поредни през 2008-а и 2012-а година, а сега ще атакуват рекордна четвърта титла на Европа, която ще ги изстреля на върха в тази класация. Англичаните пък се провалиха преди три години във финала у дома, на „Уембли“, и сега ще се опитат да върнат трофея „у дома“, както гласи популярният рефрен.

Почти никой не слагаше селекцията на Де Ла Фуенте сред големите фаворити за трофея. Предварително пък Англия бе считан за отбора с най-големи шансове за успех и ето че е на финал. Мнозина обаче смятат, че „Трите лъва“ дори не трябваше да излизат от груповата фаза с мудната си игра и късметът, който ги следваше неотлъчно.

Испания наистина се представя добре и бе по-добрият отбор във всяка една среща, дори и срещу домакина Германия. В полуфиналите преодоляна бе Франция, а в групите отборът игра още с отбори като Италия и Хърватия. В същото време противниците на Англия бяха на теория по-леки, като в елиминациите бяха отстранени Словакия, Швейцария и Нидерландия. Във всяка една от срещите отборът имаше късмета да отбележи късен решаващ гол.

С показаното до тук в турнира Испания е заслужен фаворит за успеха, но се пропуска факта, че до тук всички се защитаваха много внимателно срещу селекцията на Саутгейт, а на финала се очаква по-атакуващият отбор да е този на Де ла Фуенте. Срещу малко по-отворен противник видяхме, че Англия може да е атрактивна в нападение, като изигра страхотно първо полувреме срещу Нидерландия, а през второто изчака точния момент да нанесе своя решителен удар.

Испанците ще разчитат много на своите млади звезди по крилата Нико Уилямс и голямата сензация Ламин Ямал, който едва вчера навърши 17 години. В центъра на терена пък ще дирижира играта магьосникът Родри, а в последните мачове Дани Олмо се превърна в големия жокер за отбора. Всички те пък ще бъдат предвождани от своя капитан Алваро Мората. В състава на Англия класата и талантът, поне на хартия са много, като само имената на хора като Джуд Белингам, Букайо Сака и капитанът Хари Кейн трябва да всяват страх у съперниците. Те, обаче, трябва да го покажат на терена и сега е най-точният момент да го направят.

Именно Олмо и Кейн пък мога да спечелят „Златната обувка“ на турнира, след като имат три попадения до момента. Фабиан Руис и Джуд Белингам пък са с два гола и следват своите съотборници в тази класация преди финала.

За пръв път двата отбора ще спорят помежду си за трофей, като Англия е крайният победител от единствените два мача на Европейско първенство (1980-а година с 2:1 в груповата фаза и през 1996-а година на ¼-финалите след дузпи). През 2018-а година противниците си разменят по една резултатна победа като гост в турнира Лига на нациите, като това са последните два мача от съперничеството.

Четете още

Избор на редактора