Коронацията на Чарлз III: Часове, маршрут, гости

Днес е коронацията на британския крал Чарлз Трети. Милиони ще станат свидетели на пищна и помпозна церемония с древни ритуали в Уестминстърското абатство в Лондон. Мерките за сигурност са засилени, като за реда ще бдят около 12 000 полицаи.

Вече бяха публикувани допълнителни подробности за коронацията, която е първата, състояла се във Великобритания от близо пет десетилетия.

Събитието идва след смъртта на предшественика на краля, кралица Елизабет II, която почина през септември на 96-годишна възраст.

Коронацията обикновено се извършва месеци след смъртта на суверена, за да се даде възможност за период на траур, както и огромната подготовка, необходима за церемонията.

Ето какво знаем за коронацията досега:

Какво ще се случи на коронацията на краля?

Коронясването ще се проведе в Уестминстърското абатство в Лондон на 6 май и ще започне в 12.20 часа българско време. По-голямата част от гостите са посъветвани да пристигнат на пункта за проверка почти пет часа по-рано и да седнат до 9  часа.

По-късно сутринта държавни глави, членове на кабинета, бивши министър-председатели, чуждестранни кралски особи и кралското семейство ще влязат в Уестминстърското абатство преди пристигането на краля и съпругата на кралицата. Тя ще бъде ръководена от Джъстин Уелби, архиепископ на Кентърбъри, и ще присъстват високопоставени личности от британския обществен живот.

Крал Чарлз ще бъде помазан със свето миро и коронован с короната на Свети Едуард от 17-ти век, която е преоразмерена, за да пасне на главата му.

Той ще премине към по-леката Imperial State Crown в края на церемонията, както е обичаят.

Кралицата-консорт Камила ще носи короната на кралица Мери, която е преконфигурирана така, че да не включва противоречивия диамант Koh-i-noor .

Дворецът също така потвърди безценния набор от регалии от Коронните бижута, които ще бъдат използвани по време на едночасовата церемония, която ще включва наред с други елементи кълбо, мечове и скиптри.

Какъв е маршрутът на шествието?

Пътуването навън, известно като кралското шествие, ще отведе монарха и съпругата му от Бъкингамския дворец до церемонията в Уестминстърското абатство.

Двойката ще пътува с диамантения юбилеен държавен автобус, който е произведен през 2014 г. и разполага с амортисьори, отопление и климатик.

Те ще се върнат през площада на парламента, покрай Уайтхол, около площад Трафалгар, през Адмиралтейската арка и надолу обратно до Бъкингамския дворец.

Двойката ще пътува обратно в 260-годишния златен щатски автобус, известен с критиките на много монарси, че е неудобен.

Крал Чарлз и кралицата Камила по-късно ще се появят на балкона на Бъкингамския дворец заедно с други „работещи кралски особи“, където ще помахат на събралите се тълпи.

Кой ще бъде там и ще присъстват ли принц Хари и Меган?

Висши членове на кралското семейство, включително принцът и принцесата на Уелс и техните деца Джордж, Шарлот и Луис, ще присъстват.

Принц Хари ще присъства на коронацията , но съпругата му Меган и децата им няма да пътуват от дома си в Калифорния, съобщи Бъкингамският дворец.

Очаква се списъкът с гости да достигне 2000 и ще включва кралски особи от Европа и Близкия изток.

Принц Алберт и принцеса Шарлийн от Монако и престолонаследникът принц и принцеса на Япония казаха, че ще бъдат там.

Премиерът Риши Сунак и съпругата му също ще присъстват, но само ограничен брой настоящи политици са официално поканени в опит да се поддържа ниско присъствие.

Първата дама на САЩ Джил Байдън ще присъства на коронацията от името на президента на САЩ Джо Байдън, в съответствие с историческия прецедент.

Освен това ще бъдат включени повече от 850 представители на общности и благотворителни организации от цяла Великобритания.

От жените се изисква да носят дневни рокли, с шапки и фасцинатори по избор, докато за мъжете са приемливи сутрешни палта, салонни костюми и униформи.

Министерството на отбраната издаде насоки за трите служби, като мъжете и жените от военните трябва да носят най-официалните си униформи.

Как мога да го гледам?

Очаква се хиляди хора да се изпълнят по улиците на Лондон за събитието. Поддръжниците също ще могат да гледат коронацията на краля на големи екрани в цялата страна.

Повече от 30 екрана ще бъдат издигнати в градове в Обединеното кралство.

Потвърдените обекти включват замъка Кардиф, кметството на Белфаст, зала Piece Hall в Халифакс, Jubilee Square в Брайтън и Пикадили Гардънс в Манчестър.

Кой ден е официалният празник и какви други събития са планирани?

В понеделник, 8 май ще е празник, за да отбележи събитието, което означава, че по-голямата част от Великобритания ще има почивен ден, за да се наслади на празненствата.

Празненствата по случай коронацията са планирани за уикенда, като „световни музикални икони и съвременни звезди“ трябва да изнесат концерт в замъка Уиндзор в неделя, 7 май, за концерт, който ще бъде излъчен на живо от BBC.

Този ден хората ще бъдат поканени да се съберат за „голям обяд за коронацията“, наблюдаван и организиран от екипа на Big Lunch на Eden Project. Кралицата е патрон на Big Lunch от 2013 г.30

Дворецът каза, че изображението, отбелязващо уикенда на празненствата по случай коронацията, ще се появи в Twitter от 10 април, когато се използват хаштаговете #Coronation, #CoronationConcert, #CoronationWeekend и #CoronationBigLunch.

Бъкингамският дворец също разкри официално емотикони за отбелязване на коронацията.

Колоритният анимационен мотив изобразява украсената със скъпоценни камъни масивна златна корона на Свети Едуард от 17-ти век с лилаво кадифено капаче – регалията, която ще бъде използвана за коронясването на краля на 6 май.

Кои ще бъдат водещите?

Кърсти Йънг и Хю Едуардс са посочени като сред водещия екип на BBC за предаването.

Корпорацията не посочи водещия ветеран Дейвид Димбълби, който миналата година се пенсионира, за да отрази погребалната процесия на кралицата, като сред онези, които допринасят за отразяването на живо

Диджеите на Radio 2 Zoe Ball и Dermot O’Leary, Martha Kearney от Radio 4 и кралският кореспондент Jonny Dymond също ще бъдат сред тези, които представят отразяването на коронацията през уикенда по BBC Radio и BBC Sounds.

Четете още

Избор на редактора