Костов: Радев говори като руски агент на влияние

Войната в Украйна ще продължи дълго. Това прогнозира пред БНТ бившият премиер Иван Костов.

И двете страни няма да получат превес на силите. Ако има мир, той ще е с тлеещ конфликт като между Израел и Палестина, по думите му. Това би създало много рискове за България, според него.

Тази война дестабилизира не само икономически, но и политически, заяви Костов. България трябва да е по-активна в модернизацията на армията, да влезем в Еврозоната и Шенген. Войната в Украйна ще е състезание на оръжия. Русия няма шанс да спечели тази война от технологична гледна точка, прогнозира Костов.

Нищо добро не се вижда за България, опасява се той. БСП и „Възраждане“ държат България в периферията на ЕС, коментира бившият премиер. Президентът и премиерът не убеждават обществото, че позицията ни срещу войната в Украйна е правилна. Той припомни дори, че се в говорело, че искаме да внасяме газ от „Газпром“, което е грешно.

Президентът Радев говори като руски агент на влияние, смята Иван Костов.

Според Костов са нелепи и внушенията, че служебното правителство е овладяло цените в енергетиката. „Това е като видяла жабата, че коват вола, и вдигнала крак. Овладяването на цените на газ, петрол, електроенергия, е резултат от мощна политика на ЕС и САЩ. Не на нашето служебно правителство, нелепо е да се говори това, смешно“, коментира Костов. Според него недопустимо се играе и със страховете на хората за криза и галопираща инфлация. „Не може да има криза, когато има икономически растеж. Анализът при инфлацията трябва да е много задълбочен, но е истина, че тя засилва неравенствата, защото много от хората пазаруват главно от малката кошница, която поскъпна“, коментира Костов.

Концентрираната политика на ЕС и САЩ са намалили цената на енергоносителите, а не служебният кабинет. ЕС вече не зависи от руски доставки, посочи Костов.

Блокирането на Народното събрание е спряло разпада на мафиотската пирамида, настанена във властта, според него. Иван Костов каза още, че ГЕРБ управляват през несменените ръководства на държавни органи.

ДСБ и „Да, България“ правят компромис с обединението с ПП, но такива компромиси се правят и в Европа, по думите му. Той подкрепя ДСБ и се надява, че те ще сложат своя отпечатък върху обединението.

Четете още

Избор на редактора