Кошмар: 20 000 мълнии вчера, в събота рекорд – 32 000

„За вчерашното денонощие са регистрирани над 20 000 разряда мълнии над страната“. Това каза доц. Боряна Ценова от НИМХ за радио „Фокус“.

„Това беше една нормална гръмотевична дейност. В събота беше денят с най-много регистрирани гръмотевици и мълнии за страната за този месец – около 32 000. Изследванията на гръмотевичната дейност у нас за десетгодишен период показват, че около 30% от всички мълнии са регистрирани през юни„, заяви доц. Ценова.

Тя обясни, че основен инструмент за изготвяне на краткосрочните прогнози са числените модели. Обикновено регионалните модели са с много по-добра разделителна способност от глобалните, поясни доц. Ценова.

В нашия институт ползваме два такива модела: ALADIN, който пускаме за Балканския полуостров, и „Арон“, предимно за нашата страна. Последният позволява да се дава числена прогноза в много гъста мрежа. При нас в момента е на 2,5 км.

Прогнозата е за 48 часа напред“, обясни доц. Ценова и допълни, че амбицията е в бъдеще да се покрива на 1 км.

Доц. Боряна Ценова обясни, че датчиците, които се използват, са на Великобританската система за регистриране на мълнии. „Най-близките датчици са във Финландия и в Кипър. Тази система използва много нискочестотни сигнали и затова може да бъдат използвани по-малко антени, за да се регистрират сфериците, които излъчват мълниите, с доста добра точност“, каза още тя.

Четете още

Избор на редактора