Край на супата от перки на акули в Щатите

Супата от перки на акула скоро няма да бъде налична в САЩ, след като президентът Джо Байдън подпише тазгодишния законопроект за националната отбрана, който включва разпоредба, която забранява унищожаването на перките на акули.

„Конгресът премахна перките от акула от менюто“, каза Уейн Пасел, президент на Animal Wellness Action и Центъра за хуманна икономика, в изявление в петък.

Законът за премахване на продажбите на перки на акула е част от Закона за разрешение за национална отбрана, който Конгресът прие изцяло в четвъртък и който в момента е на път към бюрото на г-н Байдън за окончателно подписване.

Перките от акула се използват в китайския деликатес супа от перки на акула, както и в традиционната азиатска медицина.

Законопроектът беше двупартийно усилие, като трима републиканци и един демократ го внесоха.

„Орязването на перките на акулите предизвиква жестокост и безразсъдно унищожение от средновековната епоха“, каза г-н Пасел.

„Но това е по-скоро модерно зло и Съединените щати решиха, че тази търговия вече не е законна в нашата нация.“

Проучване, публикувано в Nature през 2021 г., установи, че световната популация на акули е намаляла със 71 % от 1970 г. насам.

Перките на акула често се отстраняват, докато животното е още живо. След това се хвърля обратно в океана, където рибата без кормило не може да плува, което води до бавна смърт, тъй като потъва на дъното на океана и се задушава.

Супата от перки на акула се счита за деликатес в китайската кухня. Ястието се свързва с богатство и просперитет и често се сервира при специални поводи като сватби или лунна Нова година. Самата перка на акула е безвкусна.

Четете още

Избор на редактора