Крал Чарлз посрещна японския император

Британският крал Чарлз и кралица Камила посрещнаха японския император Нарухито и съпругата му в Лондон, отбелязвайки началото на тридневно държавно посещение, което включва военен парад, шествие с карети и официален прием.

Принц Уилям, син на Чарлз и престолонаследник, се срещна с гостите в хотела, където са отседнали 64-годишният император и императрица Масако. След това тримата пристигнаха заедно за церемониално посрещане на парада на конната гвардия.

Пътуването на императора цели задълбочаване на военните, културните и научноизследователските отношения между двете страни. То беше отложено през 2020 г. заради пандемията.

Сега се провежда в навечерието на изборите във Великобритания на 4 юли, което означава, че някои политици ще отсъстват в календара на срещите. Не е предвидена официална среща на Даунинг стрийт между императора и премиера Риши Сунак, макар че Сунак и лидерът на лейбъристите Кийр Стармър ще бъдат на официалния прием в Бъкингамския дворец.

Император Нарухито посети Лондон през 2022 г. за погребението на кралица Елизабет. Той е голям почитател на Великобритания, след като учи в кралството през 80-те години на ХХ век, припомня Дневник.

Четете още

Избор на редактора