Криза за лекарства от 1 април. Без майтап

От 1 април аптеките няма да могат да отпускат лекарствени продукти, които се поемат напълно или частично от Здравната каса. Договорът между Българския фармацевтичен съюз и НЗОК е все още неподписан, след като преговорите между тях завършиха с провал.

Така хиляди пациенти са изправени пред избора или да си плащат сами лекарствата, или ако нямат възможност да си ги купуват, да останат без лечение, алармират фармацевтите.

Те не са съгласни с промените, които се опитват да наложат от Касата. Част от предложените от НЗОК промени ограничават значително правото на достъп на пациентите до лекарствени продукти, като ги задължават да получат медикаменти, които те не желаят, твърдят в обръщението си към медиите фармацевтите, съобщи БТА.

Те посочват като пример ситуация, в която, ако в аптеката не са налични всички опаковки по предписание, Касата няма да покрие стойността на рецептата.

От НЗОК предлагат или да се отпускат всички предписани лекарства по рецепта, или нищо. Така например, ако пациентът има три предписани медикамента, но в аптеката има само два от тях, той няма да получи двата и да търси третия другаде, а няма да получи нищо, което ще доведе до ограничаване на достъпа до лечение.

Така Българският фармацевтичен съюз е изправен пред хипотезата, в която от 1 април 2023 г. няма да има подписани и влезли в сила Условия и ред и аптеките няма да могат да отпускат лекарствени продукти, заплащани напълно или частично от НЗОК.

Според условията за договор на касата с аптеките, договорът изтича на 31 март и няма опция да бъде удължен автоматично. Това означава, че ако до тогава не се договорят, аптеките няма да имат основания да продават лекарства, платени от НЗОК.

Четете още

Избор на редактора