КС допусна искане на Гешев срещу механизма за разследване на главния прокурор

Конституционният съд допусна единодушно да разгледа по същество искането на бившия главен прокурор Иван Гешев, който атакува като противоконституционни промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Закона за съдебната власт (ЗСВ).

Промените бяха приети окончателно в края на май и с тях се въвежда фигурата на прокурор, разследващ главния прокурор и неговите заместници в случаи на сигнал за извършено престъпление.

С тях бе въведен механизъм за разследване на главния прокурор и неговите заместници и беше намалено мнозинството на нужните гласове от членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС), с които се взема решение за предсрочното отстраняване от длъжност.

Гешев оспори поправките, с които трябва да започне избор на нови членове на ВСС. В момента кадровият орган работи с изтекъл от октомври м.г. мандат. Миналата година бяха излъчени членове от професионалната квота, но парламентът не започна процедура по избор на парламентарната и така новоизбраните членове изобщо не встъпиха в длъжност.

Малко след решението на Конституционния съд, министърът на правосъдието Атанас Славов коментира след заседание на Министерския съвет, че според него това решение е пречка за продължаване на процедурата по избор на нов главен прокурор и изрази надежда на следващото си заседание пленумът на ВСС да спре процедурата до окончателното произнасяне. Конституционният съд няма задължителен срок, в който да се произнесе с окончателен акт.

В профила си във фейсбук Иван Гешев коментира решението на Конституционния съд, в който твърди, че „този несправедлив „закон“ освен противоречащ на основни правни принципи е създаден за и насочен“ персонално към него.

<

Четете още

Избор на редактора