Таван на осигурителния праг от 8500 лв. поиска КТ „Подкрепа“

Максималната пенсия да се намали до 1360 лв. или максималният осигурителен доход да стане 5000 лв. от 1 юли 2022 г. и 8500 лв. от 1 октомври 2022 г., поискаха от КТ „Подкрепа“ в официално становище. Към момента в актуализацията на бюджета е предвидено увеличаване на осигурителния праг от 3000 на 3400 лв от 1 юли.

Според синдиката, замразяването на максималния осигурителен доход е и в противоречие с осигурителния кодекс, според който максималната пенсия следва да е 40% от максималния осигурителен доход и при увеличаване на пенсиите, също трябва да се увеличава.

От синдиката напомнят, че максималният осигурителен доход трябва да бъде 10 пъти минималната работна заплата. „Благодарение на многобройните отстъпки към бизнеса и заможните българи, обаче сега максималният осигурителен доход е едва 4,8 пъти минималната работна заплата (МРЗ)“, уточняват от „Подкрепа”.

Синдикатът подкрепя увеличението на най-ниските пенсии в ЕС, но подчертава, че увеличение на изхода без такова на входа на НОИ води до нарастване на дефицита на осигурителния институт.

Те припомниха, че голям проблем остава липсата на плащане на осигуровки от работодателите, чиито доходи не са на светло.

Четете още

Избор на редактора