Куман пак извади жокера Вегхорст и спечели

Нидерландия преодоля пасив от един гол и спечели с 2:1 срещу Полша на старта на група D от европейското първенство по футбол. Коди Гакпо и резервата Воут Вегхорст бяха точни за „лалетата“, които оглавяват потока преди мача между Австрия и Франция в понеделник от 22 часа българско време.

Халфът на българския Лудогорец (Разград) Якуб Пьотровски се появи в игра в 78-та минута за Полша. Ден по-рано неговият съотборник Квадво Дуа вкара гол за победа на Швейцария срещу Унгария.

Нидерландците натискаха в първия четвърт час, но Полша бе отборът, който нанесе първия удар. Пьотър Желински центрира от ъглов удар и Адам Букса надскочи двама от „лалетата“, след което заби топката с глава в мрежата на Барт Фербрюген. Това бе седми гол за нападателя на поляците за националния отбор.

Мемфис Депай пропусна да се разпише скоро след това, но Нидерландия изравни в 29-ата минута. Нейтън Аке подаде на Коуди Гакпо пред наказателното поле и нападателят на Ливърпул стреля, а топката се отклони от защитник на поляците и мина покрай плонжа на Войчех Шчесни за 1:1.

Три минути по-късно Фербрюген отрази опасен удар на Якуб Кивиор, а в добавеното време Депай получи перфектен пас от Аке и с овладяването си създаде чисто положение. Нападателят, който записа 92-ия си мач за Нидерландия, обаче изпрати топката покрай дясната греда.

Полша натисна в началото на второто полувреме и след час игра имаше възможност да възстанови преднината си. Якуб Кивиор получи топката в наказателното поле и стреля към долния десен ъгъл, но Фербрюген, най-младият вратар със старт на еврофиналите от 1964 насам, отрази удара.

Дензел Дъмфрийс пък пропиля две положения за нидерландците в следващите десетина минути, а Стефан де Фрай стреля над напречната греда след ъглов удар. Пропуските бяха поправени от Воут Вегхорст, който се разписа две минути след появата си в игра. В 83-та Аке направи втората си асистенция, след като подаде нисък пас от лявото крило, а Вегхорст изпревари защитник и изпрати мощен шут в близкия ъгъл.

Полша създаде следващото чисто положение в 90-ата минута и то бе изработено лично от Пьотровски. Халфът на Лудогорец проби по лявото крило и подаде пред вратата за Карол Швидерски, чийто удар бе спрян от стража на Нидерландия. Топката се върна в краката на Пьотровски, но той вече бе почти на аутлинията и не успя да вкара от много малък ъгъл.

21-годишният Фербрюген, който спаси четири дузпи за Андерлехт срещу Лудогорец в Лигата на конференциите през 2023, спря и топовен шут на Никола Жалевски в добавеното време. Това бе последното докосване в мача и Нидерландия спечели с 2:1. „Лалетата“ не са губили срещу Полша от 1979, припомня БТА.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 433 (@433)

Четете още

Избор на редактора