Купуваме модерни влакове за 1,7 млрд. лв.

Министерство на транспорта и съобщенията (МТС) ще обяви обществени поръчки на обща стойност 1,7 млрд. лв. за модерни влакове от най-ново поколение, съобщават от ведомството.

Процедурата е част от Плана за възстановяване и устойчивост и за първи път се провежда чрез допитване за индикативни оферти сред водещи производители на модерни мотриси в света.

До 30 юни т.г., интерес за участие в търговете са заявили 14 водещи компании в бранша, сред които Alstom, CAF, Hyundai Rotem, PESA Bydgoszсz, Siemens Mobility, Škoda Transportation и др. Получени са общо 32 индикативни ценови предложения по пет процедури.

Подобно пазарно проучване преди обявяване на търговете се провежда за първи път от МТС с цел постигане на най-добри цени, ефективност на разходите и привличане на най-добрите наши и западни компании, уточняват от ведомството.

Очаква се модерните влакове да започнат превоз на пътници у нас до средата 2026 г., след провеждане на съответните процедури по ЗОП и доставка на машините.

Това е най-мащабният проект за обновяване на българските железници, който ще доведе до бързо и комфортно пътуване с БДЖ на големи разстояния, коментират експерти от транспортния бранш.

Четете още

Избор на редактора