Къде е милиардното бебе на Индия сега?

Ааста Арора пристигна на белия свят сред много фанфари.

Няколко часа след раждането си в 05:05 ч. на 10 май 2000 г. в болницата Safdarjung в Делхи, новороденото бе представено на света като „едномилиардния гражданин на Индия“.

Правителствени министри бяха снимани да гушкат бебето, увито в меко розово одеяло.

Раждането на Арора изстреля Индия в ексклузивен клуб, където се присъедини към Китай, единствената друга страна с повече от милиард души.

На събитие, организирано за отбелязване на важен момент, представителят на Фонда на ООН за населението в Индия Майкъл Власоф описа Ааста като „много специално и много уникално“ бебе. Длъжностни лица също така посочиха, че нейното раждане е сигнал за събуждане за преосмисляне на начините за контрол на нарастващото население на Индия.

Но празненствата по повод раждането станаха глобални заглавия и дни след това журналисти се отправиха към къщата й в Наджафгарх, пренаселена колония от долната средна класа в югозападен Делхи.

Повече от две десетилетия по-късно, репортер на BBC решава да потърси отговор на въпроса: къде е сега „специалното бебе“ и какво прави?

Днес 22-годишната Арора твърди, че е спряла да се чувства специална и отдавна е забравила за многото обещания, дадени от политиците при нейното раждане.

Наскоро тя е започнала работа като медицинска сестра в частна болница. Семейството на Ааста живее в Наджафгарх, пренаселена колония от долната средна класа в югозападен Делхи.

„Исках да уча наука и да стана лекар, но родителите ми не можеха да си позволят да ме изпратят в частно училище, така че трябваше да направя компромис и да се обуча за медицинска сестра“, казва тя.

Ааста показва папка с изрезки от вестници, събрани от нейните родители за нейния живот – именно от тях тя е научила за обстоятелствата на раждането си и лудостта, която го съпътства.

Четете още

Избор на редактора