Къде ще са спирките на градската железница на Пловдив?

Строителството на S-bahn-а на Пловдив ще стартира до края на 2025 г., стана ясно на среща на областния управител Ангел Стоев с инж. Иван Бакалски, ръководител на проекта от страна на НКЖИ и представители на бизнеса и околните общини, съобщи marica.bg.

Ангел Стоев заяви, че Областна администрация ще продължи да координира комуникацията между институциите и местната власт, за да се ускорят процедурите по подготовка и  реализация на проекта. През месец май всяка община ще проведе директни срещи с НКЖИ, за да обсъди конкретни детайли, свързани с осъществяването му. Следващата съвместна среща е предвидена за средата на месец юни.

Припомняме, че строителството на градската железница е включено в обхвата на мегапроекта – „Развитие на железопътен възел Пловдив, Фаза 2“, част в Програма „Транспортна свързаност“ 2021-2027 г. Той е на обща стойност 198 млн. лв. и се изпълнява от Национална компания „Железопътна инфраструктура“. В рамките на проекта ще бъдат изградени нови железопътни и пътни надлези/подлези, както и нови спирки с пресичане на две нива. Това ще осигури безконфликтното пресичане на бул. „Копривщица“ с три други булеварда – „Пещерско шосе“, „Свобода“ и „Шести септември“.

Ето пълен списък на спирките по трасето на бъдещата градската железница на Пловдив:

  1. Жп гара Асеновград;
  2. Маврудово, Крумово (с връзка към летище Пловдив);
  3. Югоизточна индустриална зона Пловдив (в района на бившия завод „Пишещи машини“);
  4. Централна жп гара Пловдив;
  5. Пещерско шосе (срещу на магазин Кауфланд);
  6. Бул. „Шести септември“ (кръстовището с бул. „Копривщица“);
  7. Бул. „България“ (Окръжна болница);
  8. Жп гара Филипово;
  9. Войводиново (индустриална зона) ;
  10. Скутаре (индустриална зона) ;
  11. Радиново;
  12. Бенковски;
  13. Индустриална зона Пловдив – Север към с. Труд с връзка през ЖП гара Филипово;
  14. Спирка “Тракия“ (бивша жп гара).

Четете още

Избор на редактора