Ламбе, виж историята, глупако!

На северномакедонски алабак означава будала.

Алабак, мн. алабаци. Вид збор: Именка, машки род; будала, глупак. Англиски: jerk, fool. Слично со: будала (м.) [Офицjален дигитален речник на македонскиот jазик. Речникот се определува на околу 100 000 зборови.]

Ламбе Алабаковски, един скопски чалгар с американско гражданство, на 4 юни т.г. извърши нещо наистина глупаво. Той заля с бензин и запали входната врата на новооткрития български културен център в Битоля, наречен кой знае защо „Иван Михайлов“. Все едно някогашното Военно училище в Скопие да бъде наречено „Братя Миладинови“. Обидно за Ванчо и твърде непремерен политически акт от наша страна. Михайлов е истински българин до края на дългия си живот. А дългият живот дава шанс за много срещи – с Мусолини и Анте Павелич например. В миналото вече няма контекст, има само факти.

Съдът даде на Ламбе 8 дни арест и после го пусна да си ги отспи вкъщи. Строг, но справедлив северномакедонски съд.

Ламбе Алабаковски на сцената. СНИМКА БГНЕС

Той няма да избяга, увери адвокатът му Драган Георгиев пред тяхната телевизия „Алфа“. „Дядо му е разстрелян от българите, а той се връща именно в Македония и вижда културен клуб (б.р. – в Битоля) на един от най-големите престъпници за македонския народ, който преди смъртта си в Рим не признава македонския народ. Не го оправдавам, нито той се оправдава за това, което направи, но това беше неговият знак за бунт“, казва адвокат Георгиев.

Кой я дядото? Той всъщност е прадядо.

Ламбе Алабаковски е потомък на Стефан Алабаков, български войвода от ВМРО. В съдбата на този род е завързана драмата на българо-македонския родов възел, заплетен от романтично-носталгична обич и братска патологична омраза. За жалост, всяка от двете страни има своя исторически доказан грях.

Стефан Алабаков, е известен като Стефан Ходжата. Български войвода от Струга, деец на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.

Роден е в Струга през 1886 г. Град, като повечето населени с българи места, който остава в границите на Османската империя след Освобождението.

През 1904 г. влиза във ВМОРО и става четник при Георги Сугарев и Петър Чаулев. При избухването на Балканската война в 1912 г. е пратен от Чаулев за войвода в Кичевско. След Междусъюзническата война участва в Охридско-Дебърското въстание срещу сръбските окупатори, а в 1915 г. и във Валандовската акция, насочена също срещу сръбските власти.

Стефан Алабаков е обвинен в разбойнически похождения и злоупотреба с пари. Издадена му е смъртна присъда от Битолския комитет по изредени в 10 точки престъпни деяния. Не е изпълнена, защото започват войните. Ходжата обаче продължава по същия начин и населението се оплаква директно на Тодор Александров и Александър Протогеров. При събрани доказателства от военен следовател той е арестуван заедно с Милан Гюрлуков. По думите на Протогеров „и двамата са големо петно за Организацията и за околиите, където са работили. И двамата ще бъдат застреляни и никой не може да ги спаси от това, даже и Господ“.

По-късно обаче те са освободени. Протогеров топи Тодор Александров, че е иззел доказателствата за вината им от военното правосъдие, имайки достъп до Главната квартира и Двореца. По-късно е разстрелян самият Протогеров.

След Първата световна война Алабаков е началник на Стружката околия на ВМОРО.

Как и кога, и от кои българи е убит, няма свидетелства. Но е дело на организацията. Бог забавя, но ВМРО не забравя.

По ред причини, повечето независещи от тогавашна България, ние не можахме да споделим с братята си от Македония нито Освобождението си, нито Съединението, нито Независимостта. Изпуснахме и момента за обединение по време на войните, в които се бихме един до друг за Обединена Майка България.

Те не ни го простиха и ни отмъстиха по най-трагичния начин – отрекоха се от нас. Коминтернът, Тито и комунистическият режим у нас направиха така, че родните ни братя си създадоха нация, език и се загърнаха топло с нашата обща история. Като вече придърпват все по-смело и нахално родовото одеяло къмто тях. На нас, „татарите“ и „фашистките окупатори“, ни дават малко Родопи и Стара планина, а и охотно ни препращат към Алтай.

Погрешка първо написах заплатен, вместо заплетен. Дали е било неволна грешка?

Този „бунт“ на Ламбе, в дните когато РСМ очаква да я подкрепим за Европейския съюз, е поредното грозно посегателство срещу български представителства и символи там. През последните месеци имаше поругаване на исторически паметници, на българския национален флаг. Бяха издигани транспаранти с вулгарни обиди срещу държавата ни по време на спортни събития.

Но това са Алабакови-Алабаковски, това е историческата промяна. От българи до антибългари. Кой ги направи такива? Ние. И трябва си го признаем. За трите големи събития в историята ни стана дума по-горе. Сега трябва да си кажем още – имало ли е окупация на Македония. Не? А защо нашите войски там ние ги наричаме окупационни? Имало ли е фашизъм в България? Не? А защо 45 години учехме за монархофашизъм? Защо до 1962 година в нашите паспорти пишеше „македонец“ на живеещите в Пиринско? Защо сами, с фанфари и почести, занесохме костите на Гоце в Скопие? Комшиите и бивши братя сега ни тикат тези въпроси под носа.

Така че да вдигаме ветото и да се свършва с агонията. Време е да изсърбаме историческата попара, която си надробихме. Само тогава ще спре езикът на омразата. И без друго имаме безумното искане към РСМ да се впишат българите в конституцията й като малцинство. С което на практика признаваме, че македонците не са българи.

 

+С лозунга „Икономиката, глупако!“ Бил Клинтън спечели президентска кампания срещу Джордж Буш-старши през 1992 г.

Четете още

Избор на редактора